La immobiliària Colonial ha registrat pèrdues de 299 milions d'euros fins al setembre, davant els guanys de 398 milions de fa un any, per l'impacte comptable de la reducció del valor dels seus actius per la pujada de tipus, encara que la seva activitat ordinària ha generat un benefici de 129 milions.

Aquests 129 milions de resultat net recurrent suposen una millora del 8% respecte al mateix període de l'any anterior, segons ha informat aquest dijous la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La immobiliària, amb edificis d'oficines a París, Madrid i Barcelona, ha registrat uns ingressos per rendes de 279 milions, un 7 % més, i ha assolit els 113.285 m² de contractació fins al setembre a 74 contractes, una superfície que es troba en els nivells més alts de la seva història.

El benefici operatiu (ebitda) ha arribat a 232 milions, un 13 % més, i els ingressos per rendes nets han crescut un 10 %, els més alts del sector, segons han destacat en roda de premsa el president i el conseller delegat de Colonial, Juan José Brugera i Pere Viñolas, respectivament.

"El comportament operatiu de Colonial és bo, impecable", ha dit Brugera. Per la seva part, Viñolas ha augurat que aquest any acabarà amb un nou rècord de contractació i ha apuntat "la paradoxa" que suposa que "quan més s'està qüestionant el paper de les oficines, més ocupació tenen".

El conseller delegat ha explicat els números vermells fins al setembre del resultat net atribuït al grup per la dinàmica dels mercats de capitals, en els quals es revisa dues vegades a l'any el valor dels actius, la qual cosa ha provocat un ajustament a conseqüència de l'impacte dels tipus d'interès. "Són pèrdues de paper", ha dit.

L'ocupació dels actius de Colonial es troba en una mitjana del 97 %, impulsada sobretot per París, on és pràcticament del 100 %, mentre que a Madrid és del 97 %, i del 86 % a Barcelona.

El volum de contractes firmat el 2023 és menor respecte al mateix període de l'any anterior, degut principalment als 23.000 m² llogats en l'actiu de Biome el 2022.

En termes acumulats, destaca el volum firmat al mercat de Madrid que ascendeix a 53.761 m², dels que un 78 % (41.896 m²) són renovacions.

En l'apartat de les desinversions, el grup immobiliari ha dut a terme ja operacions per 574 milions fins al tercer trimestre, després de fer caixa amb cent milions de juny al setembre.

La companyia ha destacat també que la seva liquiditat financera és de 2.733 milions d'euros amb el 100 % del deute a un tipus fix de l'1,72 %.

La companyia, que té règim de societat anònima cotitzada d'inversió immobiliària (socimi), ha assegurat que l'execució del programa de desinversions ha suposat que l'increment del resultat net sigui inferior.

Excloent aquest impacte de gestió activa de la cartera, el resultat net recurrent d'operacions continuades ha crescut un 19 % respecte a l'any anterior.

De cara al tancament de l'any, Viñolas ha apuntat que probablement hi haurà una revisió a l'alça del valor de l'acció.