La immobiliària Colonial ha revertit durant el primer semestre de 2024 les pèrdues de l'any passat, quan es va deixar 347 milions durant el mateix període, i ha tancat la primera meitat de l'any amb un benefici net de 86 milions i un recurrent de 92 milions. L'ampliació de capital de 622 milions aprovada de la mà de Criteria Caixa el passat 6 de maig no té efecte en el resultat del primer semestre, ja que es reflectirà en el segon, ja que es va firmar després del tancament del primer semestre. L'augment d'un 6% en rendes i una ocupació gairebé plena del 97% són darrere d'una millora que el conseller delegat de Colonial, Pere Viñolas, considera fruit d'"un canvi de paradigma" i una "estabilització del mercat immobiliari".
"Les rendes han crescut de manera important i on més han crescut és a París, on a més l'ocupació arriba al 100%", ha explicat Viñolas, en al·lusió a uns resultats que mostren la seva millor cara justament en la capital parisenca, on ha tancat durant el primer semestre uns ingressos per rendes de 127 milions d'euros, un 14% més que l'any passat i que representen un 66,15% dels seus ingressos totals, que són de 192 milions (un 6% més like per like) sumant-li els 42 milions de Madrid i els 23 de Barcelona. A París, la renda màxima firmada assoleix els 1.100 euros per metre quadrat a l'any, mentre que a Madrid és de 40 euros per metre quadrat i mes i Barcelona, 28 euros.
"La solidesa del nostre model de negoci no només ens permet tornar a capturar rendes per sobre del mercat, sinó revertir una etapa d'ajustament i iniciar una nova etapa de creixement que es plasma en la revalorització dels actius", ha destacat Viñolas.
La bona acollida dels nous projectes i la pujada de rendes han permès a l'empresa compensar les rendes vinculades al programa de desinversions que en el primer semestre s'ha elevat fins als 201 milions d'euros.
Amb l'ampliació de capital aprovada amb Criteria Caixa, Colonial avança el seu programa Alpha X per abordar noves inversions i collir els fruits de "la recuperació del cicle immobiliari europeu". La injecció de Criteria serveix també per retallar el deute en uns 350 milions i a liquiditat elevada fins als 3.345 milions d'euros.
"Hem tingut un volum de comercialització d'oficines alt, que en els temps que corren pot semblar sorprenent", ha explicat Viñola en la presentació de l'exercici, "però la bondat en comercialització d'edificis no és extraordinària ni nova", ha afegit. "L'atribuïm a una polarització postcovid, amb una diferenciació entre mercats actius especialment únics per localització i característiques que gaudeixen d'una demanda molt fort", ha explicat, i ha detallat que s'han firmat 45.000 metres quadrats en el primer semestre, a un ritme similar a l'habitual però amb una ocupació i unes rendes majors.