Colonial ha manifestat que l'acord pactat entre els dos partits del govern espanyol, PSOE i Sumar, per eliminar el règim de les socimis a Espanya "és molt greu" i que, en cas d'aprovar-se, es replantejarà la seva estratègia i la ubicació de les seves activitats. El seu president, Juan José Brugera, ha lamentat que si aquesta mesura es materialitza, convertirà Espanya en "territori prohibit" per a la inversió internacional. "Els canvis que alguns proposen són molt greus. El règim de les socimis no és més que l'adaptació al cas espanyol de la norma establerta als mercats internacionals. Aquest tipus de modificacions converteixen al mercat espanyol en territori prohibit per a la inversió internacional".

En qualsevol cas, Brugera ha defensat en declaracions a Europa Press que el model del negoci actual de Colonial està diversificat en diferents geografies, amb una rellevant presència al mercat parisenc, la qual cosa li permet al grup "una gran fortalesa en escenaris de fragilitat del marc normatiu". Malgrat que creu que encara no hi ha certesa respecte al canvi i considera que cal esperar a la seva concreció, el directiu ha afirmat que l'empresa es replantejarà la seva estratègia perquè aquestes mesures no tinguin un impacte negatiu, inclosa la reavaluació de la ubicació de les seves activitats.

"En cas d'aprovar-se la reforma del règim legal de les socimis, Colonial reavaluarà la seva estratègia d'inversions i la ubicació de les seves activitats i de la seva estructura jurídica, i adoptarà, si s'escau, les mesures que millor convinguin a l'interès dels seus accionistes i inversors, tot això per tal que aquestes potencials mesures no tinguin un impacte negatiu en la societat", conclou. 

Acord fiscal

PSOE i Sumar van tancar dilluns un acord fiscal per gravar a la banca, els apartaments turístics i els iots, que també inclou la supressió del règim fiscal especial, de les anomenades Societats Anònimes Cotitzades d'Inversió en el Mercat Immobiliari (socimi). Segons consta en l'acord, aquesta decisió es deu que aquestes societats "només tributen a l'1% en l'impost de societats" i, malgrat el benefici fiscal, no ha servit per millorar l'oferta d'habitatges. Aquestes societats es dediquen a comprar actius immobiliaris, com ara pisos, oficines o centres comercials per llogar els seus espais a inquilins, empreses o botigues a canvi d'una renda, sense haver de pagar impostos sobre els beneficis que reparteixen als seus accionistes.

El règim de socimis està supeditat que aquestes empreses distribueixin als seus accionistes, com a mínim, el 80% dels beneficis, tenir en cartera totes les seves adquisicions un mínim de tres anys, cotitzar a la borsa, comptar amb un capital flotant del 25% i distribuir un mínim del 50% dels beneficis generats per la transmissió d'immobles o participacions.

La regulació de les socimis a Espanya es va fixar en una llei de 2009, en el context creat per l'esclat de la bombolla immobiliària, a fi de dotar de liquiditat les inversions en el sector immobiliari, assegurant un flux continu d'inversions a través de l'estalvi dels inversors. A tancament de l'exercici de 2023, hi havia 116 socimis cotitzant a Espanya, el que posiciona el país com el principal mercat d'Europa en nombre de socimis, amb una capitalització borsària de 24.000 milions d'euros.