Els aranzels del 25% anunciats per Donald Trump aquest dilluns al sector de l'acer i l'alumini són els primers que afecten directament Catalunya. Però probablement no seran els únics. Després d'anunciar aranzels a diversos països del món en diversos sectors, les empreses europees han reaccionat aquest dilluns a l'anunci del president dels Estats Units sobre els metalls. I els altres sectors miren amb atenció els pròxims moviments. 

Catalunya va exportar l'any 2023 127,5 milions d'euros en acer i alumini, tot i que aquesta xifra n'inclou també les manufactures, que el president dels Estats Units no ha deixat clar si estaran gravades. És el 3,5% del total d'exportacions catalanes als Estats Units i només un 0,1% de les exportacions catalanes al món, segons informen fonts d'Acció, que s'ocupa de l'activitat de les empreses catalanes a l'exterior. Sobre el total d'alumini i acer exportat arreu del món, les exportacions catalanes als Estats Units tan sols suposen d'aquests metalls un 3,3% de tot l'alumini i l'acer que porta arreu del món. 

Pel que fa a l'estat espanyol, segons la base de dades Comtrade, de les Nacions Unides, el valor de les exportacions d’acer espanyoles de l’any passat va ser de 263 milions de dòlars (uns 254 milions d’euros). En relació amb l’alumini, el 2024 Espanya va exportar-ne 19.664 tones per un total de 132,93 milions de dòlars (uns 128 milions d’euros).

En línies generals, les exportacions espanyoles als EUA suposen un 2,3% del producte interior brut (PIB) nacional, i el país és el sisè destí dels nostres productes a l’estranger i el segon fora de la Unió Europea (UE). 

Inquietud a les empreses

La directora de la unitat de negoci internacional d'Acció, Cristina Serradell, explica a ON ECONOMIA que estan en contacte amb diverses empreses que mostren "inquietud" per la situació als Estats Units. Concretament, hi ha 3.109 empreses que exporten regularment a la potència nord-americana, amb un volum d'exportació que arriba als 3.650 milions. 

A l'hora d'abordar una solució, hi ha empreses que estan convençudes que el seu producte té un diferencial que farà que no l'afectin tant els aranzels, d'altres que busquen mercats alternatius i també les que decideixen obrir seu i produir als Estats Units per tal d'evitar així pagar les taxes que es puguin aprovar. 

Els Estats Units són la setena destinació d'exportacions catalanes i el seu volum representa el 3,5% del que Catalunya ven a altres països, per la qual cosa l'afectació no és crucial per a l'economia. "Ara bé, hi ha una afectació indirecta. Exportem peces d'automòbil a Alemanya que després van en automòbils que van cap als Estats Units" explica Serradell, moviments que fan difícil tenir un càlcul exacte de com afectaran els aranzels, i més abans no es coneguin. 

Una altra de les solucions que busquen alguns exportadors és enviar el producte ara o en els darrers mesos, abans no s'aprovi la política aranzelària. "Però hi ha risc, perquè pots exportar producte que després no vens. Nosaltres el que més exportem és maquinària, productes farmacèutics, cosmètics i agroalimentaris, especialment oli, vi o formatge. I en el cas de la maquinària, exportes a comanda, o sigui que no ho pots avançar", explica Serradell. 

Estudi cas a cas

Per tot això, davant les particularitats de cada sector, producte i empresa, Acció aposta per mirar cas a cas i ha posat a disposició el programa Adapta't als Estats Units per ajudar a fer-ho. "Ens plantegem preguntes com la importància dels Estats Units a les exportacions d'aquell cas, la garantia de la cadena d'aprovisionament i si poden veure's afectats també alguns proveïdors. Caldrà veure també quin és l'import dels aranzels per preguntar a cada empresa si se'l pot permetre, si pot repercutir-ho als preus, etc.", diu Serradell. "L'altra opció és obrir una filial, que és el que vol Trump", afegeix. A l'hora de buscar mercats alternatius, els europeus, que representen un 65% del total d'exportacions catalanes, són els més importants. "Mèxic i Llatinoamèrica són altres mercats importants. També mirem d'expandir-nos a Àsia, però l'Índia, que per mida és atractiva, és complicada burocràticament", explica Serradell. 

Les empreses catalanes, de totes maneres, ja són resilients, segons Serradell, que recorda que ja van haver de recalcular rutes no només amb la invasió d'Ucraïna per part de Rússia l'any 2022, sinó abans, quan Putin va envair Crimea l'any 2014. 

Més enllà de l'afectació directa dels aranzels a les empreses catalanes, la decisió ha de tenir unes afectacions macroeconòmiques de caràcter inflacionari. "Amb la pujada de la inflació, pugen els tipus d'interès i es frena el creixement", diu Serradell. Han fet un càlcul que estima que el PIB català es podria reduir un 0,2% si els aranzels que s'imposen són del 10%.