Els càlculs sempre tenen uns tempos i segueixen una mateixa fórmula, però cal entendre'ls per comprovar que el resultat final és el que correspon. A grans trets, s'han de saber dues coses. D'entrada, el càlcul de l'IVA s'obté a partir de restar l'IVA repercutit, és a dir el cobrat, a l'IVA suportat, és a dir el pagat. La diferència és el que s'ha de pagar a l'Agència Tributària. D'altra banda, pel que fa a l'IRPF també es calcula tenint en compte els ingressos trimestrals i restant les despeses. Aquest pagament, per tant, també serà trimestral i s'ha d'ingressar a l'Agència Tributària el 20% a compte de la declaració de la Renda que es presenta anualment. Així doncs, el professional del resultat del 20% restarà les quantitats que li han retingut a les factures d'ingressos, que correspon a un 15%.
Aquest darrer percentatge es refereix al de tipus general del 15% de retenció IRPF, que es manté després de la reducció des de l'anterior 21%. Però també hi ha el tipus reduït del 7% de retenció IRPF l'any que es doni d'alta al RETA, més els dos anys següents. I a tenir en compte que l'IRPF dels autònoms el primer any (i el segon) és del 7%, però si durant aquest període de gràcia bianual passes al 15% no podràs tornar de nou al 7%.
Aspectes concrets de l'IRPF
En el cas que el càlcul resulta difícil de fer, són aspectes que cobreixen els gestors. A més a més, també hi ha portals especialitzats on situes a cada casella els imports que ells mateixos et sol·liciten i ja et tenen en compte tots aquests percentatges. Del resultat que en surti és interessant tenir en compte que són resultats orientatius. Hi ha deduccions i casos especials que no s'han tingut en compte. Cal subratllar que en l'IRPF estem parlant de la diferència entre el total que has facturat menys les despeses, però sense deduir les quotes de Seguretat Social.
Si anem al terreny de màxims, pots declarar fins a 1.120,00€ més per any abans de passar al proper tram de la Seguretat Social amb una quota mensual de 357€ i això també t'acaba condicionant la quota mensual d'autònoms que tinguis. D'altra banda, l'IRPF mai pot superar el 47% del total. Per entendre-ho amb un exemple, 1 milió d'euros de base té un IRPF efectiu del 45,49%. D'aquesta manera, l'IRPF és un dels impostos més rellevants i proporcionals, gràcies als principis de progressivitat (més base, més import), de generalitat (aplicable a totes les persones físiques) i de capacitat econòmica (es contribueix en funció d'aquesta). Els autònoms, com a persones físiques, també ho abonen.
De tot el que hem explicat, complir-ho tot tal com és marca és imprescindible. S'han de presentar declaracions trimestrals obligatòriament o et retindran a les factures d'ingrés, depenent de l'activitat que facis. Si ho fas de forma telemàtica amb el teu certificat digital t'estalviaràs molèsties.