La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha donat trasllat ja al Banc Sabadell l'expedient sobre l'impacte d'una hipotètica fusió amb el BBVA, el que permetrà a l'entitat catalana presentar al·legacions en un termini de 10 dies. Aquest dilluns, després de la presa de possessió dels nous consellers de la CNMC, la presidenta de la institució, Cani Fernández, va confirmar en declaracions als mitjans que, "en aquest moment", ja està enviat el plec de concreció de fets.

Aquest document, que es notifica tant al Sabadell com al BBVA, recull els principals problemes de competència de l'operació i és clau en el procés perquè a partir del seu enviament s'obre un termini d'almenys 10 dies per al·legar i accedir a l'expedient administratiu, recull EFE.

Fa mesos que la CNMC analitza l'impacte sobre la competència d'una fusió del BBVA i el Sabadell, després que al maig el primer llancés una oferta d'adquisició d'accions (opa) sobre el segon perquè els accionistes del Sabadell decideixin el futur del banc. Al novembre, Competència va decidir passar a una segona fase d'estudi més exhaustiva, atesa la complexitat de l'operació, el que allarga el procés de l'opa en donar opció al Banc Sabadell a presentar al·legacions i obrir la porta que el Govern espanyol opini.

Quan la CNMC va anunciar que l'anàlisi de l'operació s'estenia més enllà de la primera fase, en la qual el BBVA s'havia compromès ja a adoptar mesures per garantir la competència, el Banc Sabadell i diverses desenes d'associacions empresarials van demanar de personar-se en el procés. La intenció de tots ells era poder presentar al·legacions en contra de l'operació, si bé Competència només va acceptar a finals de 2024 que participés en el procés el Banc Sabadell, que ha estat esperant en les últimes setmanes a rebre el plec de concreció de fets i l'expedient.

Ara, segons ha explicat la mateixa presidenta de la CNMC, es continuarà avançant en l'anàlisi de l'operació, que inclou la revisió de les al·legacions que presenti el Banc Sabadell i el test al mercat dels compromisos adquirits pel BBVA.

Una vegada fet tot això, al que Fernández no ha volgut posar data, el Consell de la CNMC adoptarà la seva resolució, previ informe de la Direcció de Competència, i s'entén que en cap cas no vetarà l'operació, ja que assegura que faran tot el que sigui necessari per garantir que la competència es continua mantenint.

La decisió del Govern

Si la CNMC subordina l'operació al compliment de compromisos o condicions, no seran ferms ni posaran fi a la via administrativa fins que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, hagi decidit no elevar el tema al Consell de Ministres o si l'eleva, fins que el Govern espanyol hagi adoptat un acord que confirmi la resolució.

El Consell de Ministres podrà confirmar la resolució dictada pel consell de la CNMC o acordar autoritzar la concentració amb noves condicions, però la Llei de Defensa de la Competència deixa clar que hauran d'estar degudament motivades en raons d'interès general diferents de la defensa de la competència.

Així que un altre dels grans dubtes és què farà el Ministeri d'Economia i el Govern quan Competència adopti la seva resolució.

El Govern espanyol sempre s'ha mostrat contrari a aquesta fusió, si bé aquest dilluns, a preguntes dels periodistes, Cuerpo ha evitat aventurar què farà el Govern quan la CNMC conclogui la seva resolució.