El Jutjat Social número 2 de Bilbao ha estimat íntegrament la demanda de la vídua i fills d'un treballador amb mesotelioma pleural que va estar exposat a l'amiant sense mesures de seguretat i condemna a Sidenor i Cofivacasa a pagar solidàriament 156.872 euros més interessos, a abonar uns altres 3.000 euros més a Sidenor per "temeritat" i a 600 euros afegits a l'advocada demandant, segons ha informat en un comunicat l'associació basca de víctimes de l'amiant, Asviamie.
Des de l'associació, han explicat que, en la seva trajectòria laboral, l'operari va treballar a Echevarria SA, des de 1972, després en la posterior Acenor SA i a Sidenor fins a l'agost de 2010, quan es va jubilar. El mort va exercir la seva tasca en el Departament de Laminació, on es va dedicar a esmerilar les barres d'acer i, posteriorment, va estar realitzant la reparació dels forns, per a la qual cosa utilitzava troques d'amiant que col·locaven en els elements estructurals dels forns o per evitar fugues i revestir les mànegues.
L'amiant s'utilitzava "en tota l'empresa, sense cap mesura de prevenció," han advertit des de l'associació. Així, des d'Asviamie han assenyalat que el treballador va mancar d'equips de protecció respiratòria, no es van utilitzar sistemes d'extracció localitzada en la manipulació de l'amiant, ni l'empresa els va informar del risc que suposava inhalar fibres cancerígenes d'amiant.
El maig de 2018, el treballador va ser diagnosticat d'un mesotelioma epitelioide maligne, i cinc mesos més tard, l'INSS el va reconèixer la Incapacitat Absoluta derivada de malaltia professional. L'1 de desembre de 2022, se'l va reconèixer a la vídua, la prestació de viduïtat derivada de malaltia professional.
El 15 de juliol de 2019 i el 17 setembre de 2021 es van dictar sentències fermes que vinculen a aquest tribunal, en les quals es determinava que el treballador mort va estar exposat a l'amiant durant el seu treball i que les empreses demandades van incomplir les mesures de seguretat a què venien obligades.
Condemna solidària
Per aquesta raó, les decisions judicials van procedir la seva condemna solidària, "havent d'agregar, que en les esmentades sentències, es refereixen a les sentències del TSJPV, confirmant la successió empresarial d'ambdues empreses i incidència en el pagament del recàrrec de prestacions per falta de mesures de seguretat," han precisat. Quant al quàntum indemnitzatori que sol·licita, és de 112.992,05 euros a favor de la vídua i 21.940,21 euros a cadascun dels fills, quantitats d'acord amb el barem, assolint la suma final de 156.872,47 euros.
Finalment, tant Cofivacasa, com la lletrada demandant, reclamaven que s'imposés a Sidenor una multa per temeritat, per incompareixença als actes de conciliació, "sense causa justificada, i existint dues sentències condemnatòries, com la d'indemnització per danys (abans de morir) i la de recàrrec de prestacions".
Segons han relatat des d'Asviamie, "la jutgessa va comminar a Sidenor a arribar un acord previ al judici amb la demandant, al que el responsable de l'empresa va respondre a la lletrada amb la frase: 'No, abans mort, que arribar a un acord'". Finalment, la sentència del Jutjat Social número 2 ha estimat íntegrament la demanda presentada i condemna Sidenor i Cofivacasa al pagament solidari de 156.872,47 euros, més interessos a la família.
Així mateix, condemna també la siderúrgica basca a l'abonament d'una sanció de 3.000 euros i a pagar-ne uns altres 600 com honoraris a l'advocada demandant. Després de conèixer la sentència, Asviamie ha mostrat "la seva satisfacció" per la sentència, que "ratifica la responsabilitat empresarial" en la mort del treballador per la seva exposició a l'amiant a causa de l'"incompliment" de l'empresa de forma prolongada de la normativa de seguretat davant els riscos de l'amiant. A més, ha destacat, "castiga la cega arrogància empresarial, negant-se a l'acord".
Per tot això, des de l'associació consideren que Sidenor Aceros Especiales "ha d'abandonar la via del continu recurs judicial, malgrat les nombroses sentències que condemnen els seus incompliments de la normativa de prevenció, davant els riscos higiènics i les substàncies cancerígenes en particular".
Sindicats i víctimes critiquen el Govern per no crear un fons de compensació
Els sindicats CCOO, UGT i la Federació d'Associacions de Víctimes de l'Amiant (Fedavica) han denunciat conjuntament que el Govern està incomplint els terminis de llei per a l'entrada en vigor del fons de compensació per a les víctimes de l'amiant i que l'Executiu vol atorgar indemnitzacions econòmiques inferiors que perceben altres col·lectius en similars circumstàncies.
D'aquesta manera, a través d'un comunicat, sindicats i víctimes de l'amiant han explicat que el Govern continua sense aprovar un reglament per regular qüestions "crucials" per als afectats, excedint del termini de 90 dies que fixava la llei per a la creació de l'esmentat reglament després de ser aprovada pel Senat l'octubre de 2022.
Així mateix, han denunciat que el Govern ha elaborat un projecte de Reglament subscrit pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions que "contradiu" l'esperit de la Llei de Creació d'un Fons de Compensació per a les Víctimes de l'Amiant, ja que, entre altres coses, atorga unes indemnitzacions econòmiques "molt per sota de l'objectiu d'acabar amb els llargs processos judicials".
"Les quantitats proposades en el projecte són tremendament inferiors a les indemnitzacions que s'han obtingut per via judicial i a les quals es van establir per a altres col·lectius, com són les víctimes del terrorisme, del VIH i les de la talidomida", han lamentat des de CCOO, UGT i Fedavica.
Així mateix, han criticat que les persones afectades per l'amiant hauran de tributar en l'IRPF per les indemnitzacions, la qual cosa, segons el seu parer, suposa "aprofundir en la discriminació que pateixen en ser considerades pel Govern com víctimes de segona categoria". També han titllat d'"inacceptable" que l'esmentat projecte de reglament no tingui en compte els familiars de les víctimes mortes en els últims anys, ja que aquestes no tindrien dret a les esmentades indemnitzacions.
Al si de Fedavica, UGT i CCOO han mostrat "indignació" per aquests fets i han demanat al Govern en funcions que aprovi el Reglament del Fons de Compensació "sense més dilacions", respectant l'esperit de la llei i sense convertir les persones afectades per l'amiant en "víctimes de segona categoria".