L'Audiència Nacional ha confirmat la multa de 6 milions d'euros imposada pel Banc d'Espanya el 2020 al BBVA per incomplir el Codi de Bones Pràctiques de deutors hipotecaris vulnerables. L'organisme judicial confirma en tots els punts la sanció i rebutja que l'entitat hagi patit indefensió.
En una sentència datada el passat 29 de novembre a què ha tingut accés EFE, la sala del contenciós de l'Audiència Nacional rebutja el recurs presentat pel banc contra una resolució de juliol de 2021 de la Sotssecretaria d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.
L'octubre de 2020, el Banc d'Espanya va imposar al BBVA dos sancions per import total de 6 milions d'euros per infracció greu contra el decret de 2012 de mesures urgents de protecció de deutors hipotecaris sense recursos. Sancions referides a la deguda aplicació del Codi de Bones Pràctiques per a la reestructuració viable dels deutes amb garantia hipotecària sobre l'habitatge habitual.
Analitzat el recurs del banc, l'Audiència entén que no es va notificar ni es va oferir un pla de reestructuració; no es van aplicar les mesures des del moment en què el deutor va acreditar el llindar d'exclusió; es va aplicar incorrectament el termini d'amortització, i es van imposar condicions més costoses a les previstes en el Codi de Bones Pràctiques.
No va informar bé els clients del seu dret a acollir-se al Codi
A més, no es va informar adequadament als clients del seu dret a acollir-se al Codi, ni se'ls van explicar els motius per negar-los aquest dret. La Sala rebutja que el banc hagi patit indefensió, com al·legava, i retreu que "resulta sorprenent que una entitat com el BBVA, amb serveis jurídics corporatius propis i especialitzats, consideri vulnerat el seu dret de defensa perquè no se li va indicar expressament que podia aportar justificacions documentals al costat de les al·legacions".
Sobretot quan entre l'informe en el qual s'indica al banc que la infracció era continuada i la resolució sancionadora "es va acordar un tràmit d'al·legacions que va ser complimentat per l'entitat mitjançant un escrit de 42 pàgines al qual va incorporar diversos annexos". L'Audiència recorda que el BBVA es va adherir de forma voluntària al Codi de Bones Pràctiques, la qual cosa "comporta la seva subjecció a aquest sistema en relació amb els seus clients", i garanteix als prestataris que compleixin els requisits el dret a acollir-s'hi.
Així mateix, destaca que l'adhesió per part de les entitats de crèdit a l'esmentat Codi comporta que el compliment d'algunes de les obligacions assumides pugui ser reclamat judicialment pels prestataris. Per això, si el banc "desatén una sol·licitud de reestructuració de deute per causes alienes a les quals legalment podrien justificarlo, pot ser demandat judicialment pel prestatari".