El conflicte d'Israel amb el grup islamista Hamàs està produint també conseqüències econòmiques i empreses de tothom s'han vist afectades. Aerolínies espanyoles i europees han suspès o reorganitzat vols, multinacionals com Inditex han avisat els clients al país del tancament temporal de botigues i els mercats han tingut lleugeres caigudes, llastats especialment pels valors turístics i bancaris en el cas d'Espanya. Mentrestant, s'ha disparat el preu del petroli a mesura que la tensió ha anat pujant.
Es tracta d'un país amb el qual Espanya va generar intercanvis comercials rècord el 2022, amb més de 3.000 milions d'euros entre exportacions i importacions. Destaquen especialment constructores espanyoles com ACS, Sacyr, OHLA, Ferrovial o CAF, així com la catalana Comsa, entre les empreses que han tingut o tenen més presència a Israel, amb projectes milionaris per a la construcció d'infraestructures ferroviàries, entre altres.
Els mercats europeus han tancat la jornada amb lleugeres caigudes, sent el selectiu espanyol el que més ha caigut aquest dilluns, amb un descens del 0,9% i el hòlding d'aerolínies IAG liderant les pèrdues (-5,7%). A Aquesta caiguda de les borses l'ha seguit un transvasament moderat cap als actius refugi com el dòlar, l'or i al deute dels països més solvents, ja que els preus dels bons sobirans pugen per l'augment de la demanda, la qual cosa implica un descens de les rendibilitats.
El rendiment del bo alemany, considerat el més solvent, baixa fins al 2,7% i l'espanyol cau per sota del 4%. Tanmateix, el guanyador de la jornada ha estat el petroli, els preus de referència del qual pugen avui notablement i han provocat guanys a empreses petrolieres com Repsol, que finalitza la sessió amb una pujada del 2,29%. Per la seva banda, el Brent, cru de referència a Europa, s'encareix un 4% i frega els 88 dòlars per barril, mentre que el West Texas Intermediate (WTI), referent als Estats Units, avança un 4,3% i s'acosta als 86,3 dòlars per barril.
Els analistes coincideixen, no obstant això, que l'impacte del conflicte als mercats podria ser més gran si entrés en escena Iran, un dels principals productors de cru i gas. Per la seva part, el gas natural despuntava més del 12% al mercat TTF dels Països Baixos, de referència a Europa, i es negocia a prop dels 43 euros per megawatt hora.
Les aerolínies cancel·len i reorganitzen vols
En el cas de les aerolínies, Air Europa va cancel·lar diumenge el seu servei entre Madrid i Tel-Aviv, però ha reprès aquest dilluns la seva operativa amb Israel, on vola diàriament excepte els dissabtes. Per la seva part, Iberia Express ha reduït els seus vols de dues freqüències diàries a una, després d'haver cancel·lat els seus vols dissabte i reprendre'ls diumenge. A partir de dimarts oferirà ja només un servei diari entre Madrid i Tel-Aviv. Ambdues companyies han assenyalat EFE que aniran avaluant la situació de forma contínua, prioritzant sempre la seguretat del passatge i la tripulació.
Quant a Vueling, que ofereix un vol diari a Israel, està avaluant la situació i encara no ha decidit si operarà el d'aquesta nit, amb sortida a les 23:00 des de Barcelona, i el de les 05:00 des de Tel-Aviv a Barcelona. Aquesta aerolínia va cancel·lar aquest servei dissabte després dels atacs i va enviar diumenge un avió buit per recollir tant els passatgers que no van poder viatjar el dia anterior com aquells que, tenint els bitllets per als pròxims dies, van voler avançar el viatge a Espanya, així com a la tripulació que pernoctava a Israel.
A Europa, Wizz Air i Virgin Atlantic han cancel·lat aquest dilluns els seus vols a Tel-Aviv, mentre que British Airways, del grup IAG a què pertany també Iberia i Vueling, ha ajustat la seva programació i horaris. El grup d'aerolínies Lufthansa, que inclou també a firmes com Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines i Eurowings, ha cancel·lat els seus vols a Israel fins al dissabte 14 d'octubre, segons informen mitjans alemanys.
També l'aerolínia portuguesa TAP ha comunicat aquest dilluns la suspensió sense data de represa tots els vols cap a i des de l'aeroport de Tel-Aviv. En un breu avís publicat al lloc web, ha informat que els passatgers amb vols reservats fins a finals d'octubre, que podran endarrerir-los sense cost addicional o sol·licitar el reembossament del bitllet.
Inditex tanca les botigues temporalment
Segons les dades del Ministeri d'Afers Estrangers i de l'ICEX, a més dels diferents vols diaris entre Espanya i Israel, Espanya és punt de trànsit important de viatgers des del país d'orient, sobretot amb destinació a Iberoamèrica. "Sense comptar els trànsits, el nombre de turistes israelians que visiten Espanya cada any supera els 360.000, i es calcula que el nombre de turistes espanyols que visiten Israel ronda la xifra de 60.000 a l'any (abans de la pandèmia)", assenyalen.
Per la seva part, les patronals d'agències de viatges CEAV, UNAV i Acave han confirmat a Europa Press que el conflicte a Israel està afectant les operacions al país de l'Orient Mitjà, encara que insisteixen a veure com es desenvolupa l'enfrontament armat per analitzar l'evolució al sector.
Una altra de les companyies espanyoles amb presència a Israel és Inditex, que compta amb un total de 84 botigues franquiciades al país. La multinacional tèxtil d'Amancio Ortega està informant els clients a través dels webs de les diferents cadenes del tancament temporal dels establiments i de la situació de les devolucions i les comandes 'online'. "Les nostres botigues romandran tancades temporalment i els terminis de devolució s'ampliaran 30 dies des de la reobertura", resa la pàgina web de Zara al país.