La constitució de societats limitades a Catalunya mostra una tendència a l’alça en el que portem de 2023, una vegada esquivada la crisi de la pandèmia i les incerteses sobre l’evolució econòmica aparegudes durant l’últim quadrimestre de l’any passat. Els registres notarials així ho mostren i es constata que s’han creat un 5,9% més d’empreses entre els mesos de gener i febrer passat, segons l’Observatori Notarial de Catalunya, l’informe que impulsa anualment el Col·legi Notarial de Catalunya (CNC).
Des de la corporació notarial s’apunta clarament a la restauració de la normalitat sanitària i el retorn a la seguretat jurídica com a elements bàsics perquè s’hagi produït aquesta revifalla en la tramitació d’expedients de constitucions societàries, que s’havien estabilitzat durant 2022, ha explicat a ON ECONOMIA la vicedegana del CNC, Raquel Iglesias. Argumenta també que probablement l’inici de l’any ha estat intens perquè el procés administratiu per a la creació d’empreses és complex i s’allarga alguns mesos, de manera que tots aquells projectes emprenedors que es van aturar per la pandèmia i es van reprendre l’any passat en veure que es recuperava la normalitat no s’han pogut formalitzar fins a l’actualitat.
Les dades registrals estan en sintonia amb les del Registre Mercantil, que es poden consultar a Idescat, i que mostren que fins al març passat la creació de societats està remuntant (també si es descompten els tancaments d’empreses), però cal tenir en compte que hi ha una component estacional, adverteixen des del servei d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquesta estacionalitat és causada pel fer que habitualment el mes de març és un dels períodes de l’any en què s’obren molts negocis per a la temporada turística. Amb aquestes dades, doncs, no es pot aventurar un canvi dràstic d’evolució positiva respecte a la sèrie històrica, segons el cap del departament Joan-Ramon Rovira. Com tampoc gosa defensar la vicedegana del CNC que considera que tot just s’ha iniciat l’any.
No obstant això, sí que queda clar que els nivells són superiors als dels primers mesos de 2022, un any que s’ha caracteritzat per l’estancament en la constitució de societats, en experimentar un descens de l’1,3% respecte a 2021, al conjunt de Catalunya. En tot cas, el nombre de noves firmes ha estat al voltant de les 3.800 entre gener i febrer, quan l’any anterior no arribaven a les 3.400. En concret, en el conjunt de 2022, es van crear 19.414 noves societats, enfront de les 19.671 de 2021. Malgrat això, el 19,8% del total de les societats limitades constituïdes a Espanya en l’últim any van correspondre a Catalunya, uns resultats que mostren una tendència pròxima a les xifres aconseguides en els anys previs a la pandèmia. Fins i tot, començant a superar-les, en tant que el nombre de registres notarials va ser de 18.395, el 2018. El pitjor any, el de la covid, la situació es va paralitzar parcialment durant l'any i molt concretament durant abril i maig, i el nombre de firmes creades va ser de 15.372, a Catalunya.
En la sèrie dels últims cinc anys, les dades determinen el pes que té la demarcació de Barcelona en el conjunt del teixit empresarial del territori català. Tant és així que sempre es manté entre el 80% i el 85% sobre el total de societats constituïdes. En el cas de Girona, els percentatges estan entre el 7% i el 8%, segons els anys; mentre que Tarragona s’emporta del 6,2% al 6,6% del total. La creació de noves empreses a Lleida és pràcticament testimonial, si més no, en funció de les dades que facilita el CNC.