La consultora independent Lexaudit, d'acord amb un informe elaborat per Grant Thornton, ha valorat el grup siderúrgic Celsa en un màxim de 2.800 milions d'euros. L'informe, avançat per Expansión i el contingut del qual han confirmat fonts dels creditors, és un pas més en el procés judicial que van obrir els fons d’inversió que controlen una part del deute de la siderúrgica propietat de la família Rubiralta. La totalitat del deute financer brut s’eleva a uns 4.000 milions d’euros.

La firma Lexaudit, encarregada d'exercir la mediació entre els fons i la siderúrgica Celsa per designació dels jutjats, va entregar aquest dimecres al jutjat Mercantil 2 de Barcelona un informe en què valora el grup entre 2.400 i 2.775 milions d'euros. Aquesta xifra dista molt de l’estimació que la família Rubiralta, que controla el cent per cent del grup: uns 6.000 milions d’euros. Això no obstant, està en la línia del que van defensar els fons d’inversió quan, el setembre de 2022, exercint el seu dret com creditors I tenidors del 90% del deute de la companyia van presentar un pla de recapitalització, acollint-se a l'entrada en vigor de la nova llei de fallides, i van dir que valia entre 1.800 milions i 2.800 milions d'euros. Els creditors, acollint-se al nou informe de Lexaudit, defensen que “la valoració de Celsa se situa actualment molt per sota del nivell inicialment anunciat pels accionistes de l'empresa" i afegeixen que "atès que el valor ni tan sols cobreix el deute de l'empresa, les accions de Celsa no tenen valor i, per tant, qualsevol valor concedit a l'accionista suposaria una pèrdua directa i incremental per als creditors de l'empresa”, segons ha informat Efe. Per tot això, les fonts esmentades defensen que el pla de reestructuració proposat per aquest grup de fons -entre els quals es troben Deutsche Bank, Goldman Sachs, SVP i Cross Ocean- és “la millor opció per reduir els nivells de deute actuals, garantint així la viabilitat futura de l'empresa i la seguretat de la seva plantilla".

Els creditors recorden que “en la mesura que la proposta de finançament de la SEPI exigeix que el 51% de les accions de l'empresa romanguin en mans dels seus accionistes actuals, significaria que la disponibilitat de fons públics requeriria augmentar el patrimoni net d'uns particulars -la família Rubiralta- a costa dels altres accionistes de l'empresa", afegeixen. Cal recordar que, arran de l’afectació de la crisi econòmica generada per la pandèmia, la família Rubiralta va recórrer a la Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI) amb la sol·licitud d’un préstec de 550 milions d’euros, justament per evitar el concurs de creditors, i que l’entitat del Govern espanyol la va supeditar a un acord entre la companyia i els seus creditors. Un compromís que no es va aconseguir i que, després de mesos de negociacions, va derivar en el pla de reestructuració que demanen els creditors i que contempla convertir el deute en accions de la companyia, entre el 45% i el 75% del capital, exigència que la família Rubiralta descartava inicialment. No obstant això, el febrer passat, Celsa es va obrir a què els fons creditors entrin al seu accionariat fins a un 49% del capital, de manera que la família Rubiralta continuaria mantenint en qualsevol cas el control del grup.

Fonts properes a la companyia indiquen que disposa de valoracions realitzades per bancs d'inversió internacionals que reflecteixen una valoració del grup Celsa superior als 6.000 milions d'euros. Aquestes valoracions es basen en projeccions actualitzades del pla de negoci, realitzades a principis d'aquest any 2023. Ambdues valoracions han estat comunicades a l'expert independent i al jutge.

Celsa Group va tancar l’exercici 2022 amb xifres rècord de facturació i rendibilitat. En concret, la companyia va facturar el 2022 la xifra de 6.084 milions d'euros i va assolir un Ebitda de 867 milions d'euros. Aquests resultats superen àmpliament el rècord històric ja aconseguit el 2021 en què Celsa Group va facturar 5.283 milions d'euros i va obtenir un Ebitda superior als 670 milions d'euros.