La consultora tecnològica Inetum preveu tancar el 2023 amb una facturació de 690 milions d'euros a Espanya, un mercat que suposa una quarta part del negoci (27,6%) del grup que controla, des de juliol de 2022, el fons nord-americà Bain Capital. Espanya és el segon mercat en importància per a la consultora després de França, país del qual és originària la firma. Una de les palanques de creixement d'Inetum a Espanya, en els pròxims anys, rau a aprofundir en la capil·laritat de la seva xarxa, amb presència a 23 ciutats. "Tenim presència històrica als territoris, amb arrelament, amb vinculació, per atreure talent i servir als nostres clients locals", ha destacat el conseller delegat d'Inetum per a Ibèria i Amèrica Llatina, Manuel García de Valle, en una entrevista amb Europa Press. Una de les operacions clau de la consultora per guanyar mercat a Espanya es va produir l'abril de 2021, arran de la compra de la totalitat de les accions d'El Corte Inglés IT (Lecisa), amb activitat a Espanya, Portugal i Amèrica Llatina. Inetum continua prestant serveis a El Corte Inglés.
Les àrees geogràfiques que es dirigeixen des d'Espanya tenen una xifra de negoci conjunta de 980 milions d'euros, prevista per a 2023, dels que 690 correspondran a Espanya, 150 a Portugal i 140 milions d'euros a Amèrica Llatina (Mèxic, Brasil, Perú i Colòmbia). L'aposta per a 2024 se centra en el creixement orgànic, encara que la consultora estarà atenta a oportunitats de compra, especialment amb firmes que incorporin avenços tecnològics. García del Valle reconeix que "som conscients que la tecnologia evoluciona molt ràpidament i hi ha certs àmbits que necessàriament requereixen un creixement inorgànic per posar-te al nivell dels principals players en un temps raonable".
En relació amb la falta de talent a Espanya al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), una situació de què han advertit diverses empreses i organitzacions, García de Valle confirma que és cert que a les firmes els costa cobrir segons quins llocs. "El patim per la part de la inflació salarial. El talent és lliure i sempre va on troba un context que li permet desenvolupar-se professionalment, conforme a les seves expectatives i en el qual, a sobre, té una retribució alta." El conseller delegat admet que el talent TIC espanyol està al màxim nivell, per la qual cosa, en alguns casos i tenint en compte que la demanda és superior a l'oferta, "els nostres clients internalitzen la plantilla d'Inetum". En aquest sentit, considera que les companyies tenen una responsabilitat per ajudar a desenvolupar aquest talent i també per retenir-lo, una cosa que, segons el seu parer, "redunda en benefici de tots".
Transformació digital i IA a Espanya i Europa
D'altra banda, García de Valle ha valorat "positivament" la creació del nou Ministeri de Transformació Digital, un departament que abans penjava de la cartera d'Economia i en el qual s'ha posat José Luis Escrivá al capdavant. "El valoro positivament. És el reflex de les accions que fan les empreses privades. Ningú no s'imagina una empresa en la qual cada departament té la seva àrea d'informàtica, la seva estratègia diferent, la seva infraestructura diferent," ha opinat. En aquest sentit, Escrivá ha assenyalat que una de les prioritats del seu mandat serà aprofitar el potencial de la intel·ligència artificial en benefici de l'economia espanyola.
Quant a la regulació que s'està negociant a Europa d'aquesta tecnologia, el directiu d'Inetum aposta per una normativa "moderada" que no limiti la investigació, la innovació i el desenvolupament d'aquesta. "No podem quedar-nos enrere amb els Estats Units i amb Àsia, que estan apostant fortament, amb responsabilitat per part de tots els actors i sense por. Sense por perquè sí, transformarà la manera de treballar de molts. Sí, alguns llocs de treball, tal com coneixem, desapareixeran, però estic convençut que en desenvoluparà moltíssims més en el curt i mitjà termini", ha agregat.