Els 2.600 treballadors de les empreses elaboradores de cava amb dret a acollir-se al nou conveni del sector del cava i vins escumosos de Catalunya, per al període 2021-2025, compensaran la pèrdua de poder adquisitiu dels dos últims anys amb una paga anual extraordinària de 1.750 euros que passarà a consolidar-se a partir d’aquest any. “És un acord que millora substancialment les condicions econòmiques dels treballadors del sector, ja que no només s’ha compensat la pèrdua de valor adquisitiu dels dos últims anys, sinó que també inclou un increment salarial d’un 3% per als anys 2023, 2024 i 2025, que s’aplicarà sobre tots els conceptes salarials, inclosa la paga extraordinària de conveni”, explica Antonio Domínguez, portaveu de CCOO d’Indústria a la mesa negociadora. 

Amb la signatura de l’acord, el sindicat CCOO -que ostenta el 95% de la representació del sector- i la patronal AECAVA -sorgida el 2020 de la fusió de l’Institut del Cava i Pimecava, i que en termes econòmics representa el 80% del sector- han posat fi a un conflicte que arrossegaven des de finals de 2020, quan va finalitzar la vigència del conveni i que havia deixat els treballadors del sector en una situació desavantatjosa respecte dels empleats de les dues principals empreses elaboradores de cava, Codorniu i Freixenet, que tenen conveni d’empresa i que han aprovat pujades salarials del 4% pel 2023, també amb la rúbrica sindical de CCOO.

Amb la signatura d’aquest conveni, ja no queda cap conveni pendent de negociar al sector, després que ja s’hagin signat els convenis d’empresa de Freixenet i de Codorniu. Per tant, les 120 empreses restants, amb implantació a Catalunya, tindran les condicions laborals establertes fins al 2026. En aquest col·lectiu empresarial hi ha des d’empreses de petita dimensió fins a marques com Vallformosa o Juvé & Camps.

Els increments salarials també incorporen una clàusula de revisió salarial al final de la vigència del conveni (2025) que pot arribar fins a un 1,5% (amb un total d’increment del 14,93%), en cas que la suma dels IPC dels anys 2022, 2023, 2024 i 2025 superi el 13,43%. Això significa que, en cinc anys, les persones que treballen al sector tindran uns increments salarials d’entre un 16% i un 20%, més la revisió salarial.

Un altre aspecte destacat del nou conveni és que es limita la utilització de la distribució irregular de la jornada o la flexibilitat horària fins a un màxim de 40 hores, la qual cosa suposa una millora considerable respecte el màxim de 178 hores que marca la normativa vigent.

El conveni del cava sense UGT

El sindicat UGT, representatiu del 5% del sector, no ha rubricat el preacord per considerar que “és decebedor que després de més de dos anys de negociació del conveni col·lectiu ens trobem amb un conveni amb pèrdua de drets”. El sindicat fa referència específica a la distribució de la jornada. En concret, mostra el seu rebuig a flexibilitzar la jornada de treball en dissabtes, una circumstància que es deriva de la proposta patronal d’ampliar en 40 hores la jornada, treballar-la en dissabtes i compensar aquestes hores treballades de més en dies ordinaris de descans a gaudir l’any següent. És a dir, UGT denuncia que es treballarà un dia festiu i es descansarà un dia laborable ordinari, sense cap compensació econòmica.

El sindicat UGT explica que la mesura va en contra del foment de la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, ja que obliga a tots els empleats a treballar cinc dissabtes l’any, “a canvi de res i donant el mateix valor a un dia festiu que a un dia ordinari”.