La cooperativa industrial Les Comes Genera té un estalvi energètic d'1,8 milions anuals
La instal·lació té 810 kW de potència i cedirà 20 kWp a consumidors vulnerables de la zona
- Maria Teresa Coca
- Barcelona. Dimarts, 11 de febrer de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 2 minuts
![La cooperativa industrial Les Comes Genera té un estalvi energètic d'1,8 milions anuals La cooperativa industrial Les Comes Genera té un estalvi energètic d'1,8 milions anuals](https://www.elnacional.cat/oneconomia/uploads/s1/51/11/28/74/vista-aeria-del-poligon-industrial-les-comes-a-igualada-barcelona.jpeg)
La Comunitat Energètica Empresarial Les Comes Genera fa un pas més en la seva expansió pel polígon industrial Les Comes, a Igualada. La cooperativa empresarial, impulsada per 10 de les empreses que estan ubicades al polígon, ha obtingut un crèdit d'1,3 milions d'euros de l'Institut Català de Finances (ICF) per ampliar la instal·lació de plaques solars i incorporar més empreses a la iniciativa que va néixer el febrer de 2023. L'ICF ha atorgat el crèdit dins del programa ICF Acció Climàtica, destinat al finançament d'inversions amb components de l’acció climàtica.
Les companyies Calvet de Maians, Centre de Gestió Mediambiental, Comercial Godó, Productos Labin, Leather Química, Tallers Trevi, Meritem, Planxisteria Pla, Eminfor i Quimianoia van identificar la viabilitat de generació d’energia renovable en aquest polígon industrial igualadí per dissenyar un model d’autoconsum col·lectiu d’energies renovables. Es tracta d'empreses de sectors com el químic, l’automoció, l’alimentació animal o la gestió de residus, amb un elevat consum energètic.
La col·laboració se centra en l'optimització de costos, potencia l’autoconsum d’energia renovable i redueix l’impacte ambiental del sector industrial. Inicialment, promou la generació i el consum compartit d’energia renovable de proximitat, generada per plaques solars instal·lades en tres teulades del polígon, amb una capacitat total de 810 kW. Ara, amb la comunitat energètica que entrarà en funcionament el juny de 2025, preveuen un estalvi conjunt d'1,8 milions d'euros anuals en la seva factura energètica.
El projecte és el primer d'aquestes característiques, com a comunitat energètica d'Espanya, centralitzada en un polígon industrial amb participació principalment empresarial, però amb la col·laboració amb entitats municipals i consumidors vulnerables. Compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), i es posiciona com a model de governança energètica referent i escalable en altres polígons industrials, segons els seus promotors.
La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha destacat l’aposta de l’entitat per projectes que afavoreixin la transició energètica: “Des de l'ICF, a través dels préstecs ICF Acció Climàtica i altres línies de finançament, estem compromesos amb el finançament d'inversions que contribueixin a mitigar els efectes del canvi climàtic i promoure un desenvolupament més sostenible dels nostres sectors productius. Amb aquesta operació, l’ICF reforça el seu compromís en impulsar models productius que responguin als reptes mediambientals i climàtics actuals”.
La Comunitat Energètica Empresarial Les Comes Genera també va rebre fa uns mesos una subvenció provinent dels Fons Europeus Next Generation, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea per un import de 616.901,36 euros.
Potència cedida a consumidors vulnerables
Les actuacions inicials previstes per la comunitat són el desplegament d’instal·lacions d’energia fotovoltaica a tres teulades de diverses empreses sòcies de la Comunitat (690 kWp) i un de propietat municipal de l’Ajuntament d’Igualada (120 kWp), sumant un total de 810 kW de potència pic. D’aquest total, se cediran de manera gratuïta 20 kWp a consumidors vulnerables de la zona. D’aquesta manera, la generació d’aquestes instal·lacions es compartirà mitjançant la tipologia d’autoconsum compartit amb els socis, amb persones vulnerables de les seves proximitats i els serveis municipals d’Igualada.
A més, altres accions que també es desenvoluparan són el desplegament d’un punt de recàrrega ràpid d’accés públic; el desplegament de diversos punts de recàrrega d’accés privat per a socis i persones treballadores o visitants de les empreses sòcies i l’adquisició d’un vehicle elèctric, compartit, entre els socis de la cooperativa per promoure a mobilitat elèctrica compartida.