Els organitzadors de la Copa Amèrica de vela que es disputarà a Barcelona l'any vinent estan completant el quadre d'empreses patrocinadores i col·laboradores. La banca italiana Unicredit, la primera del país transalpí per nombre de clients, estarà entre els patrocinadors, mentre que l'espanyola Acciona, de la família Entrecanales, ultima un acord per afegir-se als espònsors oficials, segons apunten fonts coneixedores de les negociacions.

Fins ara, el quadre d'empreses compromeses amb l'edició de la Copa Amèrica de Barcelona es limita a dos "socis globals" —la companyia aèria Emirates i el grup de perfumeria Puig i dos "patrocinadors oficials" —la cervesera Damm i el fabricant japonès de motors nàutics Yanmar—. A aquestes companyies se suma la suïssa Omega, com a "cronometradora oficial", i la catalana ISDIN, que aquesta mateixa setmana s'ha convertit en el primer "proveïdor oficial", en el seu cas de productes de fotoprotecció, o sigui, cremes solars.

La falta de patrocinadors de pes, especialment d'empreses de l'IBEX, ha generat dubtes entre l'empresariat local sobre la capacitat d'aquesta competició nàutica per generar ingressos i, fins i tot, per cobrir les despeses d'organització. Això no obstant, des d'America's Cup Barcelona, l'entitat organitzadora encapçalada pel neozelandès Grant Dalton (president) i la catalana Aurora Catà (vicepresidenta), sempre s'ha mantingut que tot avança segons el planejat.

Fonts dels equips de la competició avancen que, aviat, s'anunciarà la incorporació de la banca italiana Unicredit en el quadre d'empreses de la Copa Amèrica com a soci global bancari exclusiu. A Itàlia, aquest banc col·labora amb diverses competicions esportives, inclosos els campionats de vela. Al tancament d'aquesta informació, Unicredit no havia donat resposta a la petició d'informació d'aquest mitjà.

Unicredit, amb seu central a Milà, té com a primer executiu Andrea Orcel, conegut a Espanya pel conflicte que va mantenir amb Banco Santander arran del seu frustrat fitxatge com a conseller delegat. El setembre de 2018, Ana Botín va anunciar que seria el seu número dos, però no es van posar d'acord sobre el sou ni sobre el pagament de la bonificació que havia acumulat a UBS, el banc suís en el qual va treballar fins aleshores. Orcel va denunciar el Santander per incompliment de contracte i els jutjats espanyols li van donar la raó: finalment, l'Audiència de Madrid va confirmar el febrer passat una indemnització de 43 milions d'euros.

D'altra banda, America's Cup Barcelona manté negociacions amb Acciona per a la seva incorporació com a soci global o patrocinador si bé, fins ara, han mantingut un escrupolós silenci sobre el tema. A preguntes d'ON ECONOMIA, des d'Acciona indiquen que la seva "política" és "no comentar cap mena de rumor" i des dels organitzadors tampoc no han confirmat o desmentit els contactes. Això no obstant, fonts tècniques, coneixedores dels plans del grup de la família Entrencales, precisen que volen involucrar-se a fons a la Copa Amèrica de vela per reforçar la seva imatge a favor de les energies renovables i la descarbonització.

Aquestes fonts assenyalen que s'està negociant que Acciona es faci càrrec de les embarcacions de suport, que estaran propulsades per hidrogen verd i que donaran servei als equips de la competició. L'import d'aquesta col·laboració s'acostaria als 8 milions d'euros.

Acciona ha intensificat les seves inversions en el sector de l'hidrogen, especialment en l'anomenat hidrogen verd, obtingut sense generar emissions contaminants. Juntament amb Nordex, desenvolupen projectes d'hidrogen verd en diversos països. Nordex és una companyia especialitzada en la fabricació de turbines d'aerogeneradors.

Competicions esportives d'impacte global

Acciona ha aprofitat competicions esportives d'impacte global com el ral·li París Dakar, les curses d'automòbils elèctrics o l'Open d'Espanya de Golf per reforçar el seu lideratge en la descarbonització i les energies renovables aplicades a la mobilitat. El 2015, va patrocinar el primer vehicle elèctric alimentat només amb bateries, que va completar l'edició del París Dakar que es va disputar a Sud-amèrica. També apareixen com a espònsors de Sainz XE Team, l'escuderia de Carlos Sainz que competeix en l'Extreme E, el campionat de tot terrenys elèctrics que va impulsar Alejandro Agag, gendre de José María Aznar. En golf, van convertir l'Open d'Espanya de l'any passat en el primer torneig que "va restar CO₂ i va ajudar a descarbonitzar el planeta", segons subratllen a la pàgina web de la companyia. Fins ara no han entrat en el camp dels esports nàutics.

Probablement, després de la regata de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) que comença aquest dijous, preliminar de la Copa Amèrica, es donaran a conèixer nous patrocinadors. En la prova d'aquest cap de setmana competiran els equips que se citaran al campionat que es disputarà a Barcelona a partir d'agost de 2024, inclòs l'Emirates Team New Zealand, el defensor del títol.

Dels 70 milions d'euros pressupostats per a l'organització de la propera edició de la Copa Amèrica, les administracions públiques —Generalitat, Govern d'Espanya, Diputació i el Consorci de Turisme de Barcelona— aportaran 45 milions. Els 25 milions restants es preveu que es generin mitjançant l'explotació comercial de l'esdeveniment. Si no s'aconseguissin aquests ingressos, l'import està avalat per Barcelona & Partners, l'agència d'inversió del lobby empresarial Barcelona Global, presidit per la mateixa Aurora Catà fins fa poc més d'un any.

Un informe de la Universitat Pompeu Fabra va estimar que la celebració de la Copa Amèrica de l'any vinent generarà un impacte econòmic a la ciutat i al seu entorn de 1.239 milions d'euros.