Una coreografia amb centenars de drons, un espectacle tecnològic amb milers de llums i moviments estudiats al mil·límetre, les claus de l’èxit de Flock Drone Art, la companyia catalana pionera a crear exhibicions a través de la tecnologia que proporcionen els drons. Des del cel de Barcelona fins a una festa privada per a una figura rellevant del Marroc, passant per Galícia o el congrés Integrated Systems Europe (ISE). L’empresa, que té 18 treballadors, ofereix propostes avantguardistes per empreses, ciutats i esdeveniments amb 50, 100, 300 o fins a 1.500 drons.
En Fran Arnau, CEO i fundador de la companyia, explica que van començar l'any 2019 a través d'un curs de formació. "Vinc del món de l'espectacle, ja tenia un negoci enfocat a produir espectacles de música i esdeveniments, però també era un aficionat a la fotografia amb drons, així que vaig decidir fusionar els meus interessos juntament amb els companys que vaig conèixer en el curs, que ara són els meus socis".
Per tant, Flock Drone Art neix d'unir l'espectacle amb els drons, un negoci que no existia a Catalunya. "Som precursors. Sí que havia vist alguna cosa a la Xina a través de les xarxes socials, però aquí no hi havia res", confessa, per afegir que actualment hi ha una cinquantena de companyies que es dediquen al tema.
Espectacle visual
Pel que fa als clients, el negoci es dedica sobretot a la part institucional. "Hem treballat per uns Jocs Olímpics, la Copa Amèrica de vela de Barcelona o les festes de la Mercè. Tot i això, també fem propostes per negocis privats, sopars o inclús festes". Arnau explica que la companyia és un "estudi de creació" que uneix la part visual amb la del so. "Actualment, treballem amb dos espais: en pista coberta i a l'exterior, que aquests segons són els més grossos". Així, defensa que pels shows a l'exterior tenen fins a 1.500 drons capaços de volar al mateix moment i que pels espectacles a l'interior compten amb una cinquantena. "És una limitació més tècnica que no tant pels drons", indica.
Respecte al disseny, Arnau expressa que treballen amb programes 3D. "El departament artístic dissenya i dibuixa una mica allò que ens demana el client o el que volem crear nosaltres. Posteriorment, tracem el moviment que faran els drons a través d'una ruta GPS que creem i unes coordenades que els assignem i finalment, amb un software de control, els dirigim remotament. Tot és automàtic perquè una vegada els posem la ruta al programa, ells ja saben on han d'anar", descriu. A més, agrega que l'error de posició dels drons és de menys d'un centímetre, per la qual cosa visualment és pràcticament impossible de percebre.
A l'estudi treballen amb un parell de mesos d'antelació, aproximadament, i per a aquest any ja tenen diversos esdeveniments lligats. Com a referència, Arnau assegura que l'any passat en van fer més de 200 i que la idea per a aquest 2025 és igualar o superar la xifra.
"L'art amb drons no té límits"
En el marc del congrés ISE, l’empresa ha presentat Mirror Drone: un viatge reflexiu, un “viatge visual” amb un espectacle interior de drons pensat, creat i realitzat específicament per l’esdeveniment, que se celebra des d’aquest dimarts fins divendres a Fira de Barcelona. “Mirror Drone és una perfecta sincronització coreogràfica entre dues realitats: la virtual i la física. Cada moviment es convertirà en una dansa reflexiva en la qual l’espectador serà convidat a explorar les interaccions entre la llum, el color i les formes”, expliquen des de l’empresa.
"Els espectacles indoor obren un gran ventall d'oportunitats per a la indústria de l'entreteniment, oferint experiències úniques en espais controlats. Amb Mirror Drone busquem demostrar que l'art amb drons no té límits i que es pot adaptar a qualsevol entorn per crear moments inoblidables", acaba Arnau.