Els sindicats i l'Associació Nacional Grans d'Empreses de Distribució (Anged), que engloba empreses com El Corte Inglés, Carrefour o Ikea, entre d'altres, han acordat un increment salarial del 17% en quatre anys, en el marc de la negociació del nou conveni de grans magatzems, el més gran d'Espanya en incloure uns 260.000 treballadors.
Segons ha donat a conèixer la Confederació Sindical Independent Fetico (sindicat majoritari del sector amb un 54 %) i que ha estat acompanyat per CCOO, Valorian i UGT a la taula social, de la pujada salarial del 17%, que és històrica al sector, un 14% correspon a increment fix, mentre que el 3% restant a un pagament únic.
L'acord es produeix després de l'amenaça formulada per Fetico en els últims dies per convocar aturades si de la reunió d'aquest divendres no sortia un acord per apujar els salaris un 18% fins a 2026. Les negociacions, que es van iniciar a començaments de febrer, han acabat amb un acord que s'aproxima més a les aspiracions sindicals, ja que la patronal va oferir inicialment un increment del 7%.
Atenent el calendari, el 2023 es pagarà un 4,5% fix; el 2024, un 4,5% fix; el 2025, un 3% fix; i el 2026 un 2% fix. D'aquesta manera, segons ha apuntat el secretari general de Fetico, Antonio Pérez, els treballadors dels grans magatzems se situen en un salari mínim de 18.000 euros a l'any al final del conveni. "Aquest era el nostre objectiu i ho hem aconseguit", ha afirmat.
Pugen les dietes
Un altre dels acords assolits és l'increment de conceptes salarials com les dietes, la bossa vacances (que incrementa un 29% fins als 450 euros) o el teletreball (un 40%, fins als 35 euros). Així mateix, referent a la jornada de treball, s'ha optat per reduir els diumenges i dies festius a treballar, disminuint els percentatges actuals fins a un 30%. En conseqüència, aquest serà el conveni del sector 'retail' on menys diumenges i dies festius es treballa d'Espanya.
En concret, es passaran a treballar el 50% fins a 15 obertures (dos diumenges menys), de 16 obertures a 25 un 40%, de 25 a generalitzada un 30% i en obertura generalitzada un nombre de 22 diumenges a què s'afegeix un dissabte lliure unit a diumenge de descans.
"Aquest sector és pioner en la dràstica reducció de diumenges a treballar, això també fomenta l'augment de jornada a temps parcials que és un dels mals endèmics del sistema laboral de
país", ha explicat Pérez.
Permís de vuit hores per conciliar
A més, el conveni també millora la conciliació amb un permís de vuit hores que s'amplien en el seu ús a persones dependents o grans de 70 anys per acompanyar-los a urgències mèdiques, així com l'augment de sis dissabtes i diumenges lliures a nou dissabtes lliures a l'any.
De la mateixa manera, el conveni inclou aspectes relacionats amb la igualtat i la seguretat laboral o les dones víctimes de violència de gènere que en cas de trasllat tindran 750 euros d'ajuda.
Al seu torn, l'observatori d'evolució del sector garantirà un compromís d'un 90% d'ocupació indefinida i l'adequació de les necessitats del sector en els propers anys.
"Aquest conveni destaca per ser de caràcter estatal, igualant a les persones que realitzen un treball d'igual valor, marca un augment històric i ens posiciona com a referència del retail", ha declarat el portaveu de la taula sectorial.