Viatges El Corte Inglés ha comunicat aquest divendres als sindicats la seva intenció d'abordar un pla de reordenació de la seva plantilla que inclourà baixes incentivades voluntàries per a treballadors de més de 59 anys.

En aquest sentit, el pla també inclou el trasllat de personal d'àrees en l'actualitat dedicat a serveis centrals, amb la intenció de potenciar la xarxa comercial i reforçar l'atenció i el servei al client. "El plantejament es fa sobre la premissa del manteniment de l'ocupació", assegura Viatges El Corte Inglés, que, amb una plantilla d'uns 6.000 treballadors, no ha detallat el nombre d'empleats de serveis centrals ni el de majors de 59 anys.

Per contra, des de la companyia sí que han explicat que el programa dirigit a persones amb més de 59 anys planteja un pla de baixes incentivades a què podran adherir-se voluntàriament aquelles persones que compleixin els requisits que s'acordin prèviament amb els sindicats. "La incorporació de noves tecnologies i el desenvolupament de nous processos implantats per l'empresa han propiciat una millora de la gestió, que permetrà l'optimització dels serveis centrals en benefici de la xarxa comercial", han assegurat des del negoci. Finalment, des d'El Corte Inglés han afegit que el procés serà negociat i coordinat amb els representants dels treballadors.

Des de Valorian, sindicat amb representació majoritària a El Corte Inglés, han assenyalat a Europa Press que han rebut ja la comunicació de l'obertura de consultes sobre el pla de la companyia, però que desconeixen l'afectació del mateix fins que no es constitueixi la comissió negociadora.

Les vendes del segment viatges, a l'alça

El Corte Inglés va obtenir un benefici net de 203 milions en el primer semestre del seu exercici fiscal (març a agost), un 11% més que en el mateix període de l'any anterior. El gegant dels grans magatzems va registrar creixements a doble dígit en magnituds com el benefici brut d'explotació (ebitda), amb 520 milions d'euros (un 12,3% més); el benefici net recurrent, amb 158 milions (38,4% més); i l'esmentat benefici net.

Les vendes de viatges, per la seva part, van créixer un 6,1% en el primer semestre en taxa interanual i la companyia va posar en valor el segment vacacional, els ingressos del qual van incrementar un 10,3%. Pel que fa als negocis financers, el d'assegurances va augmentar els ingressos un 6,1% en l'equador de l'exercici, fins als 137 milions; i la Financera El Corte Inglés va registrar un increment dels seus ingressos del 6,3% i va augmentar el benefici net un 61,7%.

L'empresa de grans magatzems va presentar els seus resultats a finals de novembre de 2024, pocs dies després de dur a terme canvis a la seva cúpula directiva. A finals d'octubre, la companyia va decidir destituir el seu director general, José María Folache, tres mesos després de nomenar a Gastón Botazzini com a conseller delegat de la companyia, càrrec que estava vacant des de la sortida de Víctor del Pozo el 2022. Des d'El Corte Inglés van precisar que va ser el mateix Botazzini que va comunicar al mateix Folache la decisió de prescindir dels seus serveis després d'haver culminat un període de transició, pròxim a l'edat de jubilació de Folache, i van agregar que la sortida de Folache va ser "pactada".

Folache va entrar a l'empresa el 2022 després de la remodelació de la cúpula directiva d'El Corte Inglés. Un canvi que es va dur a terme per la sortida del conseller delegat d'aquell moment, Víctor del Pozo. Llavors, el negoci va crear una comissió executiva liderada per la presidenta, Marta Álvarez, i es van nomenar dos directors generals: Folache i Santiago Bau Arrechea. Tanmateix, amb l'arribada del nou directiu i la preparació del pla estratègic 2025-2030, Folache havia quedat relegat i havia perdut poder dins l'empresa.