Covestro va entrar en números vermells el 2022. Conseqüència: no abonarà dividends amb càrrec al passat exercici, malgrat que la política de retribució de la companyia concreta un repartiment d'entre el 35% i el 55% dels ingressos nets, a fi de crear un vincle més fort amb la situació empresarial general de l'empresa. La decisió es produeix després que, amb càrrec a 2021, aprovés un dividend rècord de 3,40 euros per acció per a l'any complet, amb una rendibilitat de dividends del 6,3% basada en el preu de les accions al final de l'any.

El grup químic especialitzat en la fabricació de productes químics d'aïllament tèrmic i plàstics de policarbonat ha comunicat aquest dimecres unes pèrdues de 272 milions d'euros, davant el benefici de 1.600 milions de 2021. La companyia atribueix els resultats, especialment, al deteriorament excepcional del valor dels actius no corrents, que va ascendir a 463 milions d'euros, i a les pèrdues pel deteriorament del valor dels actius per impostos diferits amb origen en bases imposables negatives, que van ascendir 255 milions d'euros.

La cotitzada alemanya, amb seu a Leverkusen i interessos fabrils en Espanya, ha explicat que el 2022 va estar marcat per diverses crisis i que "aquest entorn es reflecteix en els resultats de l'exercici", segons el seu conseller delegat, Markus Steilemann. En la mateixa línia, ha explicat que les condicions econòmiques i geopolítiques continuaran sent "desafiadores i incertes" el 2023, per la qual cosa ha evitat fer previsions per a l'actual exercici, encara que ha avançat un resultat operatiu (ebitda) d'entre 100 i 150 milions, durant el primer trimestre.

Malgrat els volums més baixos de vendes resultants del context de recessió, les vendes de Covestro van créixer un 13% fins a assolir els 18.000 milions d'euros (15.900 milions d'euros l'any anterior), la xifra més alta registrada en la història del grup. Un factor clau en aquest sentit ha estat un considerable augment del nivell dels preus de venda. Els alts preus de l'energia i les matèries primeres, i la contracció de la demanda en el curs de l'any, van afectar el resultat operatiu (Ebitda) del grup, que va caure en el conjunt de 2022 gairebé a la meitat (un 47,6%) fins als 1.600 milions d'euros. La companyia ha posat de manifest que amb tot, el 2022, es va aconseguir un flux de caixa positiu 138 milions d'euros, però amb una caiguda anual del 90,3%.

En el context de recessió, Covestro va adoptar un conjunt de mesures pal·liatives. D'una banda, va reduir el consum d'energia, va retallar costos, i va treballar en el desenvolupament addicional dels seus productes, segons va informar en un comunicat. D'altra banda, al vessant financer, va reforçar la seva liquiditat amb diverses actuacions, entre la quins, l'emissió per primera vegada en octubre de 2022 d'emprèstits d'obligacions que estan vinculats a una qualificació ESG (criteris mediambientals, socials i de governança) i que, impulsats per la sòlida demanda, van assolir un volum total del voltant a 650 milions d'euros, assegura la firma.

Més capacitat de producció a Tarragona

A més, Covestro està optimitzant les seves capacitats de producció selectivament per potenciar el creixement i allà han entrat en joc els interessos del grup a Catalunya, en concret a Tarragona, on ha posat en marxa planta per a la producció de clor a escala global. Es tracta de la primera planta de producció de clor del món basada en la tecnologia ODC (càtode d'oxigen despolaritzat), altament innovadora i energèticament eficient, desenvolupada per Covestro, en col·laboració amb la companyia alemanya thyssenkruppnucera.

La nova planta contribuirà de forma important a l'objectiu de Covestro de ser operacionalment neutra des del punt de vista climàtic el 2035, perquè evitarà fins a 22.000 tones mètriques d'emissions de CO₂ a l'any.