Credit Suisse, la segona entitat bancària més gran de Suïssa, continua embolicada en una crisi que va començar fa dos anys i de la qual, de moment, no sembla que vagin a sortir. Malgrat que el director general de la companyia, Ulrich Körner, va provar de calmar les aigües en l'últim trimestre del passat exercici, el mercat encara estableixi un problema financer en la que és una de les firmes més importants del sistema bancari europeu. I en aquestes, aquest dimarts, la companyia afirma haver detectat el que en les empreses denominen "debilitats materials". Bàsicament, Credit Suisse afirma haver fet un control ineficaç dels estats financers de la companyia, una cosa que, en cas de no solucionar-lo, podria portar conseqüències pitjors.
Es pot destacar que la companyia helvètica té problemes de liquiditat. De fets, el mercat es feia a la idea de l'enfonsament de l'entitat bancària. Ara, la firma suïssa confirma no haver controlat d'una manera eficient la informació financera d'aquesta, una cosa que, d'una manera o un altre, engrandeix encara més la crisi en la qual es troba immersa des de fa dos anys. Malgrat que la companyia ha confirmat la detecció d'una "debilitat material", també han afegit que estan desenvolupant un pla d'enfortiment del marc de control i risc.
Malgrat això, al mercat encara li queden massa dubtes de si la companyia bancària serà capaç d'esmenar aquest error, i més amb un context com l'actual, en el que la susceptibilitat inversora ha crescut més que mai amb la recent fallida de Silicon Valley Bank. L'enfonsament del banc nord-americà ha commocionat als mercats de valors globals i, concretament, ha esquitxat a totes les entitats bancàries per igual, indistintament de si són solvents, o no. En el cas de Credit Suisse, i amb tots els problemes que arrossega, la informació emesa aquest dimarts sobre l'ineficaç control sobre la informació financera sembla com una nova càrrega en una motxilla que des de fa temps pesa massa.
Credit Suisse s'anota unes pèrdues de 7.381 milions d'euros
El banc suís va retardar la setmana passada la publicació del seu informe anual corresponent a 2022, després d'haver estat advertida per la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC) sobre qüestions tècniques. Després d'haver finalitzat les converses amb el supervisor nord-americà, la companyia ha revelat els seus comptes corresponents a l'anterior exercici, en els quals s'han apuntat unes pèrdues netes de 7.381 milions d'euros. D'aquesta forma, Credit Suisse no només confirma els comptes en negatiu per segon exercici consecutiu, sinó que, a més, les cuatriplica. El banc helvètic va tancar el 2021 amb unes pèrdues de 1.670 milions d'euros.
Ara, la companyia amb seu a Zuric confirma que l'avaluació realitzada pel consell d'administració ha acabat que el control intern sobre la informació financera "no és efectiu". Es pot destacar que aquesta "debilitat material" podria incidir sobre els estats financers de Credit Suisse. Per acabar-ho d'adobar, l'auditor dels comptes de la companyia, PricewaterhouseCoopers (PwC) ha assenyalat que el banc suís no va dissenyar ni va mantenir un procés efectiu d'avaluació de riscos per identificar i analitzar el risc d'incorreccions materials.
Aquests errors a l'hora d'estimar els riscos i el descontrol de la informació financera s'han convertit en dues noves lloses per a una companyia que no ve gaudint de la millor salut financera en els últims anys. Tal com assenyala Joaquín Robles, analista de XTB, "Credit Suisse va registrar retirs de clients per més de 112.000 milions d'euros en el quart trimestre a causa de la precària situació i a una sèrie d'escàndols".
Credit Suisse cau més d'un 81% en Borsa en els últims dos anys
Les debilitats financeres s'han extrapolat al mercat de valors, on Credit Suisse manté la tendència baixista des de principis d'any, marcant una caiguda superior al 23%. A més de pèls seus problemes estructurals, el banc suís ha cedit pel negativisme provinent del sector bancari nord-americà, el qual ha passat a un primer pla després de la fallida de Silicon Valley Bank i de Signature Bank. Malgrat que els Governs internacionals han fet ostentació que els sistemes bancaris són sòlids, els inversors no acaben de creure-ho.
Això també s'ha marcat en la cotització de Credit Suisse, que ha conjugat els descensos generats pel seu estat de salut financer amb l'elevada susceptibilitat inversora generada pels dubtes en el sector bancari. Es pot destacar que l'entitat bancària suïssa cedeix més d'un 81% des de març de 2021.