Els creditors del grup siderúrgic Celsa aposten per mantenir “un diàleg constructiu” amb les administracions i les parts interessades en aquest conflicte, segons apunten en un comunicat que han fet públic aquest dimarts coincidint amb la segona sessió del judici en el qual es decideix el futur de la companyia controlada fins ara per la família Rubiralta.

En aquest comunicat, els creditors insisteixen que el pla de reestructuració que han plantejat és “l’única alternativa capaç d’assegurar la viabilitat del grup” a curt i mitjà termini i evitar, així, el concurs de creditors. Reclamen a Celsa venciments pendents per prop de 3.000 milions d’euros.

Respecte a la proposta de diàleg que els creditors han formulat a les administracions, el Govern de la Generalitat va reiterar aquest dimarts el suport a l’actual pla industrial de Celsa. En boca de Patrícia Plaja, portaveu de l’executiu català, el Govern “dona suport a l'actual projecte industrial davant de qualsevol amenaça que vulgui imposar criteris extractors del valor industrial”. I ha recordat que la companyia “és estratègica per a l'economia i el conjunt del país”.

El Govern manté que els ajuts dels fons europeus que ara estan bloquejats pels fons creditors de Celsa "són la millor solució" per "assegurar el manteniment del centre de decisió i la seva viabilitat econòmica i social".

Altres governs autonòmics, com els del País Basc i Cantàbria, territoris on Celsa compta amb plantes de producció, també donen suport al pla industrial de la família Rubiralta per evitar que el grup passi a ser controlat per fons estrangers.

Administracions públiques i agents socials –centrals sindicals majoritàries i patronals com Foment del Treball– ja es van pronunciar a favor, fa un any, del pla de rescat públic de la SEPI, que preveia un pla de finançament per un import de 550 milions d’euros. No obstant això, no es va portar a terme.

En aquest judici es decideix si el capital queda sota el control de la família Rubiralta o bé passa a mans dels fons creditors, que han presentat un pla per reestructurar el deute (de més de 3.000 milions d'euros) i convertir-lo en accions. Emparats en la reforma concursal, els fons creditors van aprovar la tardor passada un pla de reestructuració per convertir el deute en accions.

La segona sessió del judici ha començat amb la declaració de dos representants de Lazard, la consultora contractada per la família Rubiralta per elaborar l’informe que va fixar el valor del grup en 6.000 milions d’euros. Sense mencionar el nom, els representants de Lazard van desacreditar Lexaudit, que va rebaixar la valoració de Celsa per sota de 2.800 milions d’euros, un import que s’atansa al deute acumulat. Van posar en dubte la seva fiabilitat perquè no van contactar amb els directius de la companyia.