CaixaBank dona per finalitzada la fusió amb Bankia després d'acabar la reestructuració de personal, que ha conclòs amb la sortida de més de 6.000 treballadors, a més del tancament d'unes 1.600 oficines i la reorganització del negoci de les assegurances amb la integració tecnològica de VidaCaixa el 2022. Superada aquesta etapa s'emergeix en un nou cicle, no exempt de riscos, on el propòsit del banc està posat en avançar en digitalització -obrint-se fins i tot a endinsar-se en el negoci de les criptomonedes- i aprofitar les pujades de tipus per remunerar l'estalvi.
I tot això, malgrat que la inflació i l'alentiment econòmic continuen generant bastanta incertesa al banc, segons destacava divendres el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, en la presentació de resultats. Les previsions han millorat en la recta final de l'any, la qual cosa ha portat al servei d'estudis de CaixaBank a elevar les previsions de creixement del PIB per a aquest any des de l'1% pronosticat abans fins a l'1,3% actual.
Goirigolzarri assumeix que la inflació els portarà a augmentar els costos, que ja havien aconseguit reduir amb els acomiadaments i tancaments d'oficines. Malgrat això, assegurava que "no hi haurà més ajustaments, encara que es disparin els costos". CaixaBank calcula que poden augmentar fins i tot un 6% sobre els 6.200 milions d'euros que han registrat el 2022, però que en cap cas no superaran els 6.300 milions.
"No hi haurà més reducció de personal. Estem satisfets amb l'estructura que tenim, farem més negoci i que els ingressos que generem siguin més grans que els costos", afegia. Per elevar els ingressos explicaran amb el suport de la pujada de tipus d'interès, que ja ha encarit les hipoteques i els préstecs el 2022, però ho continuarà fent aquest any, segons es reprèn les carteres per l'evolució de l'Euribor.
L'escenari amb què treballa el banc català és, que l'economia creixi aquest any un 1,3% - el que suposa un fort decreixement des del 5,5% del 2022-. La inflació se situe al 4,2% de mitjana el 2023, per baixar després el 2,6% el 2024. I en aquest context, en el qual el Banc Central Europeu continuarà encarint el preu dels diners per refredar l'economia, entenen que els tipus d'interès assoliran com a mínim el 3,5% aquest any, encara que baixaran al 3% el que ve.
"Mirant a futur, l'escenari planteja reptes importants. L'alentiment de l'economia incidirà en els volums de crèdits – que acompanyaran als tipus i seran menors- a més afectarà a la qualitat de l'actiu i pujarà la morositat", segons l'executiu. CaixaBank ha tancat l'any amb una taxa de mora del 2,7%, de les més baixes de la seva història, però ja espera que s'elevi el 2023.
Malgrat la incertesa i el context, el banc assegura que continuarà creixent aquest any. Un dels focus ho té en avançar en digitalització, de fet, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, explicava que la recent sortida del director general de negoci de CaixaBank, Juan Antonio Alcaraz, ha fet que el banc doti la direcció d'una nova estructura on precisament s'ha reforçat el negoci digital.
"No ens estàvem quedant endarrerits, però sempre volem més i ha entrat una nova directiva en digitalització que ens permetrà anar més ràpid i tenir una visió transversal", matisava. Es tracta de Mariona Vicens que ha estat nomenada pel banc nova directora de transformació digital i advanced analytics.
I dins d'aquesta transformació digital, el banc no tanca la porta a llançar un servei de compravenda de criptomonedes si la regulació es concreta a Europa. El CEO té clar que les criptomonedes no desapareixeran malgrat la tempesta dels últims mesos, en la qual s'han vist caigudes en la seva cotització i la fallida d'algunes companyies.
"És un fenomen que tothom mira amb atenció i nosaltres continuem vigilant-ho. Fan falta molts desenvolupaments reguladors encara perquè puguin entrar dins de l'activitat bancària, esperarem Europa, que avança amb la Llei MiCa". Gortázar té clar que són una "realitat", existeixen i interessen. I apuntava a més que en les últimes setmanes algunes – les més importants- s'han recuperat encara que d'altres tenen un futur "molt negre".
Amb la pujada de tipus d'interès, els estalviadors busquen productes amb què rendibilitzar els seus diners, però la banca espanyola encara no ha llançat dipòsits com si ha fet l'europea. Fins ara, CaixaBank ha llançat un compte remunerat al 5% TAE per a saldos a partir de 2.500 euros. És una de les millors ofertes de mercat, però l'entitat es prepara per fer un pas més.
Gortázar creu que actualment "hi ha millors productes" amb els quals rendibilitzar l'estalvi, però sap que serà qüestió de temps que arribin a les entitats, ja que a Espanya es produirà un "procés similar" al d'altres geografies com els Estats Units en les quals els dipòsits es van remunerant amb la pujada dels tipus d'interès.