Bankinter i Unicaja es desmarquen de la resta de bancs de l'IBEX, que registren pujades de fins i tot doble dígit aquest any, i entren en terreny negatiu. El que dirigeix María Dolores Dancausa perd més de 400 milions de capitalització respecte a l'any passat i el que presideix Manuel Azuaga, uns altres 100 milions. Els analistes coincideixen, van ser les entitats que més es van revaloritzar l'any passat i també per això són les que més corregeixen aquest 2023, tanmateix, hi ha altres factors que estan arrossegant la seva cotització.

Al malagueny li pesen els seus resultats, l'impost a la banca, la sortida d'un dels seus principals accionistes del capital del banc i la crisi de governança; El càstig del madrileny en Borsa, tanmateix, està menys justificat, encara que està "pecant" de ser conservador a l'hora de donar el guidance (sobretot del marge d'interessos) i això despista molt els inversors.

Així, Unicaja, que va tancar 2022 amb un valor en Borsa de 2.737 milions, ara a poc menys de tres mesos per tancar l'any ja val 2.600 milions. Encara que a Bankinter la caiguda és fins i tot més gran, perquè el seu valor en Borsa ha passat de 5.634 milions a poc més de 5.200 milions. "A nivell top down, els diferents titulars sobre una potencial extensió de l'impost bancari no va ser ben rebut i va penalitzar en gran manera les entitats domèstiques. Addicionalment, en Unicaja, la col·locació d'Oceanwood a començaments d'agost va penalitzar més la seva cotització", declara Fernando Gil de Santivañes, responsable d'anàlisi del sector bancari de la societat de valors de Bestinver.

"Unicaja ha patit molts problemes de governança que han acabat amb la sortida del conseller delegat i el nomenament d'un de nou; a més, en els seus resultats arrossega el problema immobiliari de la crisi anterior. També s'està veient més afectat per l'impost, que perjudica els menys rendibles," comenta Marisa Mazo, subdirectora d'anàlisi de GVC Gaesco.

Quant a Bankinter creu que és un cas "de valoració relativa". Mazo assenyala que l'entitat va tenir un comportament "espectacular" en Borsa el 2022 i els seus resultats d'aquest exercici fins i tot han batut les estimacions. Tanmateix, el banc "està pecant de conservador a l'hora de donar el guidance, sobretot en marge d'interessos, i això despista molt els inversors".

A més, coincideix amb Bestinver que les recents declaracions de la ministra d'Economia sobre la possibilitat de fer permanent l'impost, els ha afectat més que a altres per ser bancs domèstics, és a dir, per tenir la majoria del seu negoci a Espanya. A què se sumeixin els "dubtes macroeconòmics" després d'un any de pujades de tipus "sense recessió, ni morositat".

La caiguda de Bankinter no està justificada

Juan Abellán, de l'Institut d'Estudis Borsaris (IEB), creu que la caiguda de Bankinter en Borsa no està justificada. "Ha tingut atacs d'alguns fons baixistes", recorda, però és el banc més rendible del país i entre els quals més d'Europa i a més té la morositat més baixa (2,2%), per la qual cosa està preparat "per a tot el que pugui venir" per això continua sent "un dels valors amb més recorregut en banca en els mesos vinents".

"Al contrari, Unicaja, ha tingut una forta caiguda de les comissions netes i és el que menys ha pujat el marge". Segons el seu parer, es deu que el banc ha fet "al contrari del que havia de fer" amb la fusió de Liberbank i ara "li està passant factura". Entén que hi ha hagut "una falta de lideratge enorme" on els dirigents s'han dedicat a barallar-se i no a gestionar el negoci.

"Unicaja està encara discutint on posa les seves filials i això li ha passat factura en el compte de resultats. No ha salvat l'últim trimestre". Els seus costos, per exemple, només han caigut un 1,7% malgrat que gairebé té conclòs l'ERO, CaixaBank, tanmateix, "ho ha aprofitat més".

Joaquín Robles, del departament d'anàlisi de XTB, assegura que "no hi ha raons de pes que expliquin el comportament de Bankinter en Borsa", mentre que la caiguda d'Unicaja "es veu més clara". Principalment perquè els seus resultats han estat menors de l'esperat tot l'any, perquè en el primer trimestre va totalitzar tot l'impost i en el segon ha perdut un dels seus principals accionistes, el fons Oceanwood. La gestió del banc, afegeix, també "el penalitza".

Així mateix, l'analista recorda que aquestes entitats van elevar les seves caigudes quan al març van trencar diverses entitats als Estats Units i Suïssa. "La banca mitjana sempre surt més perjudicada en aquests casos perquè els inversors opten més per invertir en bancs grans", de fet, es veu una "descorrelació enorme" amb BBVA o el Santander, que l'any pugen un 30% i un 23%.

De cara a final d'any, el recorregut de la banca en Borsa serà limitat, el seu comportament estarà lligat a les perspectives de creixement econòmic i a la demanda de crèdit, conclou.