Les fàbriques de Michelin d'Aranda de Duero (Burgos) i Valladolid realitzaran una parada de producció els dies 20 i 21 de gener, que s'afegirà a la ja prevista per al cap de setmana anterior, 13 i 14, davant de la falta de cautxú natural, una matèria primera fonamental per a la fabricació de pneumàtics, que no està arribant al nostre país per la crisi del trànsit marítim al mar Roig.
La direcció de la multinacional francesa ha comunicat a les plantes espanyoles d'Aranda de Duero i Valladolid, però també a les de Vitòria i Lasarte, la necessitat de desactivar torns aquest gener. I aquest mateix divendres, ha ampliat la mesura al tercer cap de setmana de gener, el que a la factoria arandina suposarà deixar la producció a 145.500 cobertes i 533.857 metres quadrats de material, segons ha informat UGT en un comunicat que recull l'Agència EFE.
"Seguim amb el mateix problema, la falta de abastament de cautxú natural", han explicat a EFE fonts sindicals, que lamenten que una situació aliena a la pròpia empresa estigui entelant l'inici de l'any, i sense saber com quedarà l'últim cap de setmana de gener, si es programaran noves aturades o es treballarà amb normalitat.
El problema radica en la falta de seguretat per al transport marítim al mar Roig pels atacs dels rebels hutíes als vaixells que el travessen a causa de la guerra entre Israel i Palestina, la qual cosa ha obligat els proveïdors a utilitzar altres rutes per arribar a Europa, com el cap de Bona Esperança a Sud-àfrica, un itinerari molt més llarg que motiva els retards a la recepció de cautxú.
"El cautxú ve majoritàriament d'Àsia", han explicat, i la ruta per l'Àfrica suposa retardar entre cinc i sis dies l'anada i altres tants la tornada, el que està complicant l'abastament de Michelin, que ha decidit fer sengles aturades per recalcular la producció en totes les plantes europees, ja que aquest problema no només afecta les quatre espanyoles.
Fonts sindicals han insistit que "és una pena" que es comenci el 2024 amb dos caps de setmana d'aturades, dies que se'n van a la bossa, ja que la intenció dels sindicats era poder arrencar complint el calendari laboral i, si era possible, recuperar algun dia.
Tanmateix, els gairebé 500 treballadors d'Aranda de Duero s'han trobat amb aquesta "desagradable sorpresa" i només esperen que la situació torni a la normalitat l'abans possible perquè les aturades es limitin als dos caps de setmana ja assenyalats, sense nous afegits.