La ciutat de Barcelona gaudeix d'una bona salut immobiliària amb l'atracció de capital internacional que no para d'incrementar-se: la inversió estrangera ha passat de créixer a un ritme del 60% a fer-ho a un 80% el passat any 2022. Darrere de les inversions hi ha tres motors majoritaris, segons destaca la consultora CBRE: "El lloguer de grans edificis anomenat living, el sector logístic i, com a gran pedra angular, el sòl destinat a oficines", ha declarat Xavier Güell, responsable de CBRE a Barcelona. 

Si ens centrem en el sector immobiliari d'oficines, el darrer balanç anual va tancar-se amb 1.100 milions d'euros invertits, una xifra molt elevada tot i que suposa un descens del 36% de la inversió en compra i lloguer d'oficines. Malgrat tot, i tal com ha indicat la consultora CBRE en el seu darrer informe, "són volums que no es veien des del 2019 i situen Barcelona per damunt de Madrid, un 42% i un 40% respectivament" sobre el pes en aquest sector immobiliari a tot el conjunt d'Espanya.

Cau la contractació tecnològica

Ara bé, ja hi ha indicis d'algunes lleugeres variacions que patirà Barcelona en el curt termini. La contractació tecnològica ha baixat i ho seguirà fent tal com les grans tecnològiques estan anunciant des de fa setmanes i mesos. El vent que arriba procedent de Silicon Valley, però també de Suècia, amb grans companyies com Facebook, Twitter, Microsoft o el mateix Spotify condiciona totes les grans capitals amb una forta aposta per ella en els darrers temps. D'aquesta manera, "el mercat immobiliari destinat a aquests perfils baixarà fins a un 25%, i venia d'un 50%", conclou Güell. Per tant, Barcelona no és una excepció.

Facebook, Microsoft i Google

L'aposta prèvia de grans segells s'havia venut, temps enrere, com una aposta. L'any 2018, Facebook va fer oficial l'obertura d'un centre de continguts a Barcelona, ​​en associació amb Competence Call Center (CCC), per a la revisió de contingut denunciat dins de la plataforma i la prevenció de l'assetjament i altres tipus d'abús. Microsoft també va escollir Barcelona. Precisament, el maig del 2022 va anunciar que ampliava la contractació d'especialistes per al hub d'Intel·ligència Artificial fins a assolir una plantilla d'uns 90 empleats. A principis del 2022, Google va confirmar que obria una nova oficina a Barcelona. La companyia tecnològica ha llogat un espai al centre de coworking  Spaces de la plaça Universitat, per a prop de 40 empleats.

En aquests exemples, també hem de sumar-ne de propis i previs. La Ciutat Comtal també disposa d'un ecosistema madur on posar en marxa un projecte d'emprenedoria, sent una de les ciutats 'startup friendly' més destacades d'Europa, segons subratlla el darrer informe d'Engel&Völkers. Una posició que s'ha pogut assolir gràcies a una primera fornada d'empreses tecnològiques gestades a Barcelona, ​​amb noms com Privalia, Softonic, Wallapop o Kantox i actuant com a fonaments per a l'emprenedoria tecnològica.

L'alternativa: ser més flexibles

Malgrat la crisi i la rebaixa dels volums d'inversió immobiliaris en aquest sector tecnològic, Barcelona busca alternatives per readaptar-se a les necessitats d'aquestes. Per això, en paral·lel, la ciutat s'està convertint en un dels referents europeus de l'stock flex. Aquest perfil immobiliari va lligat a una tendència a l'alça: el flex office, també coneguda com desk sharing, s'adapta a l'organització laboral actual per satisfer les necessitats d'autonomia i flexibilitat dels empleats. Implantar flex office dins d'una empresa és beneficiós per als treballadors, però també per a la pròpia empresa. Es basa en una nova forma d'organització de les estacions de treball per als empleats. En l'estructura organitzativa tradicional, l'empleat està assignat a un lloc fix, ja sigui en espai obert o en una oficina tancada. A flex office, l'espai de treball es distribueix segons l'ús. En aquest entorn, la nomadització dels empleats està, doncs, directament lligada a la seva activitat i al seu estat d'ànim del moment per tal de maximitzar la seva productivitat.

Aquesta nova distribució d'oficines és un fenomen revolucionari que subratlla el pas d'una economia de propietat a una economia d'ús. Es pot suposar que les oficines fixes aniran desapareixent gradualment, un procés probablement accelerat per la pandèmia, que està empenyent els empleats a treballar a distància. Així doncs, tal com ha subratllat CBRE, Barcelona ja és la tercera capital europea amb més stock flex actualment: Londres 5,8%; Àmsterdam 4,9%; Barcelona 3,3%; Varsòvia 3,9%; Dublín 2,5%; Lisboa 2,0%; Madrid 1,9%; Milán 1,5%; Berlín 1,5%; París 1,3%. 

L'impacte del 22@

El gran motor de tot plegat és el 22@ amb volums d'inversió que ja superen el 50%. Aquesta zona de Barcelona ha sabut adaptar-se en termes de qualitat, certificats immobiliaris i flexivilitat. Güell, des de CBRE, matisa que "les normes de joc estan canviant", motivades pels canvis de les tecnològiques, però també pel context d'inflació actual i tot "seguirà un canvi de tendència ja iniciat el mes d'octubre, ajustant volums". Per això, es preveuen caigudes a partir del juny, però facilitaran ajustar més el mercat i, amb les previsions de treball ja fetes, podran transcórrer sense problemes.