La planta del fabricant dels clics de Playmobil a Espanya, ha abaixat la persiana aquest dilluns, després de 48 anys d'història. La filial espanyola de la marca, pertanyent al grup alemany Horst Brandstätter, tenia fa un any una plantilla de 80 empleats a les instal·lacions de la població alacantina d'Onil, i donava feina a diverses companyies auxiliars de la zona dedicades a la injecció de plàstic per fabricar múltiples peces per a la multinacional, en conegut com a 'vall de la Joguina' d'Alacant.

La fàbrica espanyola ha estat una de les víctimes del pla de reestructuració que el grup ha aplicat a tot el món, després de la crisi de vendes que arrossega des de l'impacte de la pandèmia del coronavirus i de la pèrdua de demanda, davant del boom d'altres marques de joguines. L'octubre de 2023, el grup va anunciar que eliminaria 700 llocs de treball fins a 2025, el 17% dels 4.100 fets servir que la companyia tenia a tot el món. Uns 369 d'aquests empleats es perdran a Alemanya.

Aquests problemes ja van derivar en un primer expedient de regulació d'ocupació (ERO) a mitjans de l'any passat. L'empresa germànica va iniciar la deslocalització de la producció per passar-la a altres centres de producció del grup amb costos inferiors, segons va defensar en el seu moment. De fet, una part de la maquinària ja va ser traslladada a Tunísia a mitjans de 2023 i es va acomiadar una part de la plantilla destinada a les línies de producció, de manera que des d'Espanya es limitava ja a la distribució de productes. Aquesta activitat donava ocupació a uns 18 treballadors a qui ara també s'ha aplicat un segon ERO. L'any passat, la divisió espanyola de Playmobil va tancar l'exercici amb unes vendes 40,7 milions d'euros davant els 54,5 de l'any anterior, un 25,4% menys, el que també es va traduir en una retallada pràcticament a la meitat dels seus beneficis, des dels 2,2 als 1,2 milions d'euros.

Competència i gestió

Al sector s'analitza l'evolució de la companyia en els últims cinc anys, estretament vinculada a la gestió que ha realitzat Steffen Höpfner, que va assumir la direcció amb la mort el 2015 del fundador i ideòleg de la marca, Horst Brandstätter, el 1974. Dos anys més tard, el 1976, els clics van arribar a Espanya, amb un acord amb el fabricant local Famosa. La gestió de Steffen Höpfnerel al capdavant de la companyia ha estat qualificada de nefasta perquè va arribar a 'evaporar' els 35 milions de guanys que obtenia el grup el 2019. Entre altres causes, darrere hi ha el fracàs cinematogràfic del llargmetratge d'animació amb figures de Playmobil estrenada el 2019, Playmobil: The Movie, amb el qual la companyia volia plantar cara al seu principal competidor en el joc infantil, Llec; a més de la marca Barbie. El grup va atribuir a la caiguda de vendes, més l'increment dels costos arran de la guerra d'Ucraïna i l'alça de la factura energètica, bona part dels descensos en els marges. Assegura a més que la reducció de la natalitat, especialment a Europa, afecta directament la seva demanda. Aspectes tots ells que la marca ha intentat compensar amb l'alternativa de promocionar el segment del col·leccionisme, creant línies orientades a despertar la nostàlgia dels pares d'avui dia. Tanmateix, els resultats no han estat els esperats.