Škoda va fer a finals de la setmana passada un pas per acostar-se a Talgo, que té ja una opa presentada pel grup hongarès Magyar Vagon per més de 600 milions, en proposar una fusió d'ambdós negocis. La companyia txeca, aliena a l'automobilística del grup Volkswagen, rebutja així presentar una contraopa, que encariria l'operació, posició que encaixa amb la de Criteria, si bé el hòlding de La Caixa manté el seu paper passiu en una operació que continua sense encaixar-li i en la qual només entrarà si el govern espanyol li demana i els riscos són baixos.
Criteria ha estat aliena a l'últim moviment d'Škoda, divendres a la matinada, quan va aclarir la seva oferta per Talgo després de setmanes de converses amb el govern espanyol, liderades per Óscar Puente, ministre de Transport, que no vol que el fabricant espanyol de trens acabi en mans d'una empresa hongaresa amb llaços amb el govern de l'ultradretà pro-rus Viktor Orbán, aliat de Vox a Brussel·les.
L'interès del hòlding de la Fundació La Caixa, que presideix Isidre Fainé, per Talgo és pràcticament nul. No forma part de les línies estratègiques que va marcar Ángel Simón fa unes setmanes, és un sector que no coneix i no hi tindria un paper important. Tot i això, podria tenir cabuda a la seva cartera diversificació si compleix alguns requisits, com que tingui retorn econòmic i que l'operació no comporti riscos. El més important, no obstant això, és que rebi la trucada del govern espanyol, cosa que no és excloent amb les altres condicions.
És per això que Criteria sempre ha mantingut un paper més que secundari en la venda de Talgo, que des de l'arribada de l'interès hongarès, qui ha liderat els moviments per frenar la seva entrada ha estat el propi govern central. L'Executiu de Pedro Sánchez ha estat el que ha anat a buscar Škoda i, davant les dificultats de l'empresa txeca per presentar una oferta econòmica superior a la de Magyar, està buscant socis financers. Han sortit els noms de Criteria, Escribano i fins i tot de la Sepi, que és pública.
A les torres negres de La Caixa no han tingut cap contacte amb Škoda, només han parlat de Talgo amb el govern de l'Estat i sempre per iniciativa de Moncloa, segons asseguren fonts al corrent de les negociacions, que ressalten el paper passiu de Criteria en totes aquestes negociacions, incloent l'oferta de fusió d'aquest divendres. De fet, aquest últim moviment d'Škoda proposant una fusió a Talgo, podria excloure la presència d'un inversor, però les fonts consultades no ho descarten encara, ja que es pot donar l'opció de sortir a alguns accionistes que vulguin aprofitar l'oferta per vendre.
El vet del govern espanyol i els temps
L'operació d'Škoda, tanmateix, encara no està clara per una qüestió també de temps i que l'opa de Magyar Vagon està en marxa i, a més, agrada a Talgo, que considera atractiva l'oferta econòmica, per la qual cosa ha demanat al govern espanyol que no s'hi interposi. La intenció de Moncloa, no obstant això, és la contrària; és l'única opció que tenen per parar-la.
L'única manera que prosperi l'opció txeca és que el govern de Sánchez, utilitzant la llei antiopes aprovada en la pandèmia però encara vigent per a sectors estratègics, veti l'oferta hongaresa o li imposi unes condicions que li restin rendibilitat. Però com justificarà que frena l'entrada d'una empresa estrangera mentre promou l'arribada d'una altra? Per a això necessita l'inversor espanyol, sigui Criteria o un altre. Però alhora, Magyar Vagon també s'ha mostrat oberta a fer un lloc a la Sepi en la seva oferta.
La situació, per tant, està lluny de ser clara, mentre el temps passa. El govern espanyol ha parat el rellotge de l'opa en diverses ocasions però previsiblement a l'agost haurà de prendre una decisió. Si opta pel vet, ho haurà de justificar molt bé ja que la decisió no agradarà als accionistes de Talgo si l'alternativa no és millor per a ells, la qual cosa ara per ara no passa.
És aquesta situació de confusió el que n'allunya encara més a Criteria de l'equació, a més dels motius de negoci ja esmentats. No volen ficar-se en una operació amb els accionistes en contra, amb els riscos que això comporta. Si ho acaben fent serà per fer-li un favor al govern espanyol. Però si poden, Fainé i Simón continuaran centrats en les seves inversions i els seus dividends i en buscar una solució per a Naturgy.