Naturgy té un paper molt important en el futur de CriteriaCaixa, la qual cosa es reflecteix en el pla estratègic que el hòlding de la Fundació La Caixa ha anunciat aquest dilluns. Una de les set macro iniciatives del mateix, que ha estat presentat per Isidre Fainé i Ángel Simón, és un "pla de creació de valor per a Naturgy". I és que aquesta és la gran patata calenta que tenen, després de trencar les negociacions amb Taqa per a la compra conjunta del 41% que sumen els fons CVC i GIP.

El pla no entra en detall de quin serà la solució per a l'energètica, només assegura que buscarà el seu creixement, mantenint el control, perquè tingui un paper clau en la transició energètica. Fonts del hòlding de La Caixa asseguren que busquen un accionariat estable i que estigui d'acord amb el programa a llarg termini. No hi ha termini, serà com més aviat millor, però sense presses.

Sobre un possible entesa amb IFM, ara mateix no està sobre la taula, encara que no es descarta si el fons australià, que té voluntat de seguir a Naturgy, ho proposa. En qualsevol cas, el futur de la companyia passa per explorar altres iniciatives, per la qual cosa no està descartat.

Tampoc no està descartat que es reprengui el projecte Géminis, d'escissió de Naturgy entre una companyia en el sector regulat i una altra en el mercat lliure, com volia Reynés, però el govern espanyol el va parar. Ara mateix no està de nou a sobre de la taula, però si es posa, Criteria l'estudiarà en funció de si genera valor, encara que a priori no és especialment favorable al trossejament de la companyia.

El pla estratègic de Criteria

Criteria ha presentat el seu pla estratègic 2025-2030, que preveu incrementar el valor brut dels actius del hòlding de 27.000 a 40.000 milions, la qual cosa dispararà els dividends a la fundació de 400 a 700 milions el 2030. La inversió vindrà del dividend que rebin de les participades, de la generació de valor i de deute.

Les inversions de CriteriaCaixa es dividiran en quatre carteres. L'estratègica, a llarg termini, que passarà de 20.000 a 22.000 milions, amb CaixaBank, Telefónica i la pròpia Naturgy; la diversificació, que passarà de 3.000 a 10.000 milions, amb rotació, i on entren ACS i Puig; la de capital privat, que serà de 4.000 milions, i la immobiliària, també de 4.000 milions, i on entra la inversió a Colonial.