Criteria Caixa, el hòlding empresarial de la Fundació La Caixa, torna a apostar per Colonial. Acaba d'aflorar una participació superior al 3% en el capital de la socimi precisament deu anys després que, el febrer de 2014, vengués les seves accions.
Segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Criteria posseeix 16,7 milions d'accions de Colonial, que als preus actuals de mercat –cotitza a 5,05 euros– equivalen a 84 milions d'euros. Al capdavant de Criteria hi ha Isidre Fainé, president, i Ángel Simón, conseller delegat des del gener passat.
Fonts properes a Criteria precisen que no han realitzat aquesta inversió de cop sinó que porten temps adquirint accions de Colonial fins a arribar al 3%, percentatge a partir del qual és obligatòria la comunicació a la CNMV. Aquesta participació forma part de l'anomenada "cartera diversificació" de Criteria, on reuneixen les seves posicions en prop de 80 empreses cotitzades.
Criteria Caixa ha aprofitat el baix preu de les cotitzacions de Colonial, que van arribar als 13 euros –més del doble dels 5,05 euros actuals– el febrer de 2020, abans de l'esclat de la pandèmia, segons informa Europa Press.
Accionistes de referència
La socimi que presideix Juan José Brugera ha patit en la borsa els efectes de les alces dels tipus d'interès dels últims anys que s'han traduït en una menor valoració dels seus actius. A sobre, fa uns mesos va executar un pla de desinversions per reduir el seu deute que aleshores superava els 4.900 milions d'euros. No obstant això, els seus accionistes de referència han continuat confiant en la socimi i han incrementat la seva participació.
Així, el 2023, Puig va elevar d'un 5% a un 7% la seva presència en el capital de Colonial, mentre la Corporación Financera Alba va superar el 3% l'estiu passat i, a final d'any, ja es col·locava en el 5%.
La Fundació La Caixa va arribar a controlar el 12,4% de Colonial el juliol de 2010, segons figura en els registres de la CNMV, una xifra que va anar baixant en els anys següents, coincidint amb els pitjors moments de la crisi financera, fins a la seva sortida el 2014.
En l'actualitat, el fons sobirà de Qatar és el principal accionista de Colonial, amb un 19% del capital, seguit del grup mexicà Finaccess (14,8%), Puig (7,37%), el fons Aguila (7%), Corporació Financera Alba (5%), Credit Agricole (4,2%) i BlackRock (3,9%).
El 2023, Colonial va obtenir un benefici recurrent de 172 milions d'euros, un 7% més, fet que suposa el benefici més gran de la història de la socimi, amb un augment de les rendes del 8% en termes comparables. No obstant, des del punt de vista comptable, va registrar unes pèrdues de 1.019 milions d'euros, com a conseqüència de la caiguda del 9% en la valoració dels seus actius immobiliaris.