Criteria continua sumant enters en Telefónica i ja té gairebé el 10% del capital de la teleco en el seu poder. El braç inversor de La Caixa continua així amb la seva estratègia i equilibra forces amb l'Estat i amb la saudita STC, adquirint un 4,91% de l'accionariat en una operació valorada en 1.100 milions d'euros, segons ha comunicat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
"Com a objectiu, CriteriaCaixa es proposa d'assolir com a màxim un 10,01% del capital social de Telefónica, adquirint accions addicionals quan s'obtinguin les autoritzacions administratives requerides per a l'adquisició d'una participació indirecta en certes filials regulades de Telefónica", ha destacat la firma que presideix Isidro Fainé i dirigeix Ángel Simón.
La signatura va realitzar la seva última operació d'inversió en Telefónica el mes d'abril passat, quan va aconseguir un 5,01% de la seva capital, si bé aquest percentatge va passar a ser el 5,08% després de la recent reducció de capital de l'operadora de telecomunicacions. Aquest nou increment de participació, apunta Criteria, s'ajusta a la seva política d'inversió "caracteritzada per una gestió eficient i prudent de la seva portafolio, focalitzat en companyies amb una atractiva política de dividends, com Telefónica".
En aquest sentit, el hòlding de La Caixa ja ha cobrat aquest any 43 milions en dividends de la *teleco que dirigeix José María Álvarez-Pallete, després del pagament realitzat aquest mes de juny. Arribant al 10% del capital de la cotitzada, Criteria tindria dret a cobrar uns 85 milions en concepte de dividend a la fi d'any i un total de 128 milions en el conjunt de l'exercici.
Pla estratègic de Criteria
El moviment de Criteria suposa equilibrar forces amb el Govern que, a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), ha anat adquirint paquets accionarials de l'operadora blava fins a aconseguir el 10%. Una operació que sorgeix com a resposta a la irrupció d'Aràbia Saudí en Telefónica i la seva intenció d'ostentar una participació del 9,9%. Ara com ara, STC només controla un 4,9% i manté en derivats un altre 5% a l'espera del vistiplau de l'Executiu, ja que la *teleco és una empresa estratègica.
Per a Criteria, la participació en Telefónica té caràcter estratègic i de llarg termini. En aquest sentit, CriteriaCaixa considera que la seva inversió contribuirà a "dotar de major estabilitat accionarial a l'operadora, companyia essencial tant per al país com per al sector a nivell internacional".
La signatura va presentar la setmana passada el seu pla estratègic per al període 2025-2030, que situa com a prioritat aportar un dividend ininterromput i creixent a la Fundació “La Caixa” que li permeti continuar desenvolupant la seva acció social. "Al mateix temps, el pla reafirma també el paper de *CriteriaCaixa com a agent estabilitzador de l'economia espanyola, reforçant l'aposta per companyies de sectors estratègics com la banca, l'energia, les telecomunicacions i les *utilities, així com fomentar el desenvolupament industrial futur a través de la inversió en nous sectors i projectes", ha assenyalat.
La relació de La Caixa amb Telefónica es remunta a 1987. Des de llavors, tant La Caixa primer, com posteriorment CaixaBank i ara Criteria, han mantingut la seva presència en els òrgans de govern de la companyia. Actualment, aquesta representació està en mans d'Isidro Fainé, que és vicepresident de Telefónica, i que enguany ha superat els 30 anys continuats com a conseller de la companyia.