A finals de maig de l’any passat, CriteriaCaixa, el hòlding que agrupa les participacions industrials i financeres de la Fundació La Caixa, va sorprendre en anunciar la compra del 9,4% de la constructora ACS, presidida per Florentino Pérez, per 983 milions d’euros. Ara, deu mesos després, el temps dona la raó a l’aposta d’Isidre Fainé i Ángel Simón, ja que la inversió acumula guanys superiors als 400 milions d’euros.

Criteria va convertir-se en segon accionista d’ACS, després del mateix Florentino Pérez, amb la compra de gairebé un 10%. El hòlding de La Caixa va pagar uns 38,5 euros per acció. Des d’aleshores, els títols del grup constructor i d’infraestructures no han parat de pujar, gràcies al bon moment que viu la borsa espanyola –l’Ibex està en màxims des de la crisi immobiliària–, als bons resultats d’ACS i als projectes que li estan sorgint als Estats Units, Austràlia i altres mercats internacionals.

Les accions de la constructora van tancar aquest dijous a 55,55 euros, xifra que suposa un guany de 17 euros per acció, o, el que és el mateix, un 44%, des de l’entrada de Criteria. ACS val ara a borsa més de 15.000 milions i la participació de La Caixa supera els 1.400 milions d’euros, de manera que acumula un guany latent de més de 430 milions.

ACS ha pujat el doble que l'Ibex en els últims deu mesos i la participació de Criteria ha passat de costar 983 a més de 1.400 milions

Isidre Fainé va portar Ángel Simón cap a Criteria el febrer de l’any passat amb l’encàrrec de fer créixer la cartera industrial del grup, per guanyar influència econòmica i política i per assegurar un bon dividend per a l’obra social de La Caixa. El directiu s’hi va posar immediatament i, en poc temps, va anunciar la compra del 5% de Telefónica, que va acabar sent del 10%, l’entrada a Colonial com a primer accionista, i també l’entrada a Puig.

Tot i aquest ímpetu inversor, quan va anunciar la compra d’ACS, que incloïa el nomenament d’Isidre Fainé com a vicepresident de la constructora, va sorprendre perquè, entre les apostes de Criteria, no s’havia parlat de la construcció. No obstant això, el hòlding de La Caixa va valorar l’alt nivell de diversificació geogràfica de l’empresa, en especial per la seva presència en “zones de gran potencial de creixement”, així com l’aposta per “nous sectors de creixement”, com el tecnològic, la transició energètica, la mobilitat sostenible i els minerals crítics.

Però també va destacar la seva política de remuneració de l’accionista, amb un dividend “estable i creixent”, cosa que “encaixa dins l’estratègia de CriteriaCaixa de buscar opcions d’inversió amb enfocament de llarg termini que maximitzin la rendibilitat per dividend”, segons deia en el comunicat que van enviar llavors. Unes setmanes més tard, Ángel Simón, en la presentació del pla estratègic de Criteria, va explicar la compra per l’aposta tecnològica d’ACS.

El múscul d'ACS

El mercat ha donat la raó a Fainé i Simón, ja que la constructora del president del Reial Madrid ha pujat més del doble que la mitjana de l’Ibex des del maig de l'any passat. A finals de febrer va presentar els seus resultats del 2024, quan va guanyar un 6,1%, amb un increment de les vendes del 16,5%, fins als 41.633 milions d’euros. Però la dada que millor explicava l’últim any d’ACS és que la cartera de projectes superava els 88.000 milions, un 20% més que un any enrere.

Els anuncis d’adjudicacions d’ACS o les seves filials són constants, en especial a Hochtief –filial alemanya, tot i que treballa a altres mercats–, Turner –filial estatunidenca– i Cimic –filial australiana–. Hospitals a Califòrnia, Pensilvània o Ohio, mines a Indonèsia, centres de dades a la Índia o Espanya, una base aèria a Nebraska i estadis i pavellons, carreteres i altres infraestructures a diversos mercats són alguns dels projectes que ha anunciat els últims mesos. ACS també controla prop del 50% d’Abertis, una de les principals concessionàries d'autopistes del món, i que abans era controlada precisament per Criteria.

Presentació del pla estratègic de CriteriaCaixa. Imatge: Carlos Baglietto

Pel que fa a Criteria, ha invertit uns 4.700 milions d’euros en cinc grans operacions en els catorze mesos que porta Ángel Simón com a conseller delegat. La d’ACS és una de les grans apostes, juntament amb Telefònica, on va invertir uns 1.650 milions d’euros, i Veolia, l’última que va anunciar, a principis de mes, per uns 1.000 milions d’euros per prendre el 5%.

Amb l’entrada al grup francès Veolia, propietari d’Agbar, Simón va culminar un any de febre inversora tancant el cercle, ja que l’aigua era un dels sectors que havia marcat com estratègics, però fins ara no hi havia invertit. Criteria suma participacions en empreses cotitzades per un valor superior als 25.000 milions d’euros, les més importants de les quals són CaixaBank i Naturgy.

Tant el hòlding com la mateixa Fundació La Caixa també van ser notícia a principis d’aquest mes amb l’anunci del retorn de la seu social a Barcelona, després de més de 7 anys, en entendre que “ja no es donen les circumstàncies que van motivar el trasllat temporal d’aquestes seus a la ciutat de Palma l’any 2017”.