Criteria Caixa, el hòlding inversor de la Fundació 'la Caixa', continua disposada a estudiar una possible inversió en el capital de Talgo si la companyia de transports tanca un acord amb un soci industrial que assumeixi el lideratge del negoci. Això sí, amb una operació que tingui la complicitat dels actuals accionistes de Talgo -Trilantic Capital és el principal accionista amb una participació del 40,03%- i que obtingui el vistiplau del govern espanyol.
Aquesta és la condició sine qua non que posa Criteria i que ha estat defensant d'ençà que es va plantejar la sortida de Titanic del capital de Talgo; tot i que Criteria sempre ha mantingut una posició passiva. Si bé Talgo podria tenir cabuda a l'estratègia de diversificar la seva cartera de participades, Talgo hauria de complir alguns requisits, com que tingui retorn econòmic i que l'operació no comporti riscos.
Fonts de Criteria han confirmat a ON ECONOMIA que aquesta és la postura que el hòlding mantenia abans del rebuig (al Consell de Ministres de dimarts) del govern espanyol a l'opa del consorci hongarès Ganz-Mavag sobre el fabricant de trens i és "la que segueix vigent en aquests moments". "La hipotètica entrada en el capital de Talgo vindrà sempre donada per l'existència d'un soci industrial que lideri l'operació", han insistit i "que es tiri endavant amb la complicitat dels actuals socis de la companyia i compti amb el vistiplau del govern espanyol", han afegit.
El paper d'inversor financer
A més, un cop s'hagin complert aquests requisits, "Criteria haurà d'estudiar l'operació i determina si vol entrar en el capital de la companyia i en quines condicions vol fer-ho", han concretat. En qualsevol cas, l'entrada de Criteria a Talgo sempre seria per "tenir un paper d'inversor financer, de suport, però secundari" en la gestió de la companyia.
Respecte a l'interès del govern espanyol de recórrer al suport de Criteria, les mateixes fonts han concretat que, en el context actual després de la determinació de l'executiu a vetar l'operació del consorci hongarès al·legant temes de seguretat, "no s'ha mantingut cap nou contacte amb el govern espanyol". El hòlding inversor català es troba ara a l'espera dels moviments següents del govern, que ha d'afrontar el problema de capacitat industrial que té Talgo, amb una llarga cartera de comandes.
Via lliure a Skoda
Criteria sempre ha mantingut un paper més que secundari en la venda de Talgo, que des de l'arribada de l'interès hongarès i de l'alternativa que va presentar Skoda, auspiciada, en part pel mateix govern espanyol davant de les seves reticències per deixar la companyia de transports en mans del consorci hongarès, pels dubtes que genera la seva connexió a la Rússia de Putin. Fa poques setmanes, Criteria va assegurar que La Caixa no han tingut cap contacte amb Škoda, només han parlat de Talgo amb el govern de l'Estat i sempre per iniciativa de Moncloa, segons declaracions recollides per ON ECONOMIA.
El grup txec Skoda Transportation va proposar entrar a Talgo per impulsar una "combinació industrial", encara que el consell d'administració del fabricant espanyol de trens va rebutjar l'oferta.
Després del veto del govern central i el suport a aquesta decisió per part de la Comissió Europea, el consell d'administració del grup hongarès va decidir ahir, dijous, retirar la seva oferta pública d'adquisició sobre Talgo. A més, el grup hongarès ha anunciat que recorrerà davant el Tribunal Suprem el veto a la seva opa i que instarà a la seva nul·litat, a més de demanar una indemnització per danys i perjudicis.