El full de ruta de CriteriaCaixa està clar i l'està complint. Les inversions en la cartera de diversificació –en la qual han posat ACS– són principalment per treure rendiment, i això és el que farà ja el 17 de juliol. El hòlding de la Fundació La Caixa que presideix Isidro Fainé optarà pel dividend en efectiu de la constructora de Florentino Pérez, aprovat aquest dijous, i percebrà prop de 40 milions d'euros. D'altra banda, la firma gairebé ha completat la seva aposta per Telefónica amb l'increment de la seva participació des del 5,01% fins al 9,99% actual.

Amb una inversió de 1.100 milions d'euros, Criteria equilibra forces dins de l'accionariat de l'operadora blava, on l'Estat ja controla el 10% a través de la Sepi. La irrupció de la companyia saudita STC va provocar la reacció governamental per entrar en el capital d'una empresa considerada estratègica en defensa i telecomunicacions. El moviment de Criteria reforçarà el nucli espanyol dins de la teleco, a l'espera que el govern espanyol aprovi l'operació de STC i de la futura composició del consell d'administració.

No obstant això, l'estratègia del braç inversor de La Caixa, dirigit per Ángel Simón, passa per recollir tots els beneficis que pugui a través dels generosos dividends amb què algunes companyies remuneren els seus accionistes. En aquest sentit, tant Telefónica com ACS són empreses que acostumen a repartir bona part dels seus beneficis a través de dividends, per la qual cosa Criteria ja ha començat a fer caixa.

S'embutxacarà prop de 40 milions d'ACS

Fa tan sols un mes que la firma va anunciar la seva entrada a ACS amb el 9,36% de les accions. Es va especular llavors amb els motius d'aquesta inversió, ja que en principi les infraestructures no eren en el focus de Simón, però el mateix conseller delegat ho va explicar en la presentació del pla estratègic de Criteria: és una empresa molt tecnològica i amb retorn.

El primer retorn ja és aquí. ACS ha aprovat la primera part del seu dividend flexible, que pot cobrar-se en efectiu o en accions. En total, es tracta d'una ampliació de capital de 634 milions, si bé el primer tram, el que es pagarà a mitjans de juliol, és de 440 milions. En cas d'elegir en efectiu, la companyia pagarà 1,555 euros per acció.

Fonts properes al hòlding de La Caixa han assegurat que optaran per cobrar el dividend en efectiu, per la qual cosa percebran uns 39,5 milions d'euros. Aquesta decisió casa amb l'estratègia marcada i pot indicar, a més, que no té intenció de créixer en ACS, encara que això no es pot dir mai de la nova Criteria de Fainé i Simón. I és que en no acudir a l'ampliació de capital, diluirà la seva participació, si bé de forma moderada.

Criteria està traient rèdit ràpidament de les últimes inversions. Fa menys de dues setmanes va cobrar una quantitat similar, 43 milions d'euros, del dividend de Telefónica, gràcies a l'increment de la participació fins al 5%, dut a terme a l'abril. En total, doncs, en un mes, haurà cobrat 83 milions d'euros de dividend de dues de cotitzades en les quals o bé ha entrat o bé ha multiplicat la seva posició.

Les noves apostes d'Ángel Simón

Més enllà de les grans cotitzades, el nou full de ruta de Simón és portar el hòlding a invertir en companyies catalanes com la immobiliària Colonial o l'acabada d'incorporar al mercat Puig. En el cas de la socimi, Criteria ha tornat 10 anys després al seu capital per convertir-se en màxim accionista amb el 17% dels títols.

Respecte a la companyia cosmètica i perfumera, la firma que lidera Simón va invertir 425 milions d'euros abans de la seva sortida a Borsa. Es tracta d'una aposta ferma per una companyia que es troba a les portes de l'IBEX 35 i que ja ha repartit 186,1 milions d'euros en un dividend amb càrrec a prima d'emissió.

Pel costat contrari, també ha emprès alguna desinversió, com la de Cellnex, la multinacional dedicada a les infraestructures de telecomunicacions que dirigeix Marco Patuano. La venda va ser del 2,636% de les accions que posseïa en el capital de l'empresa catalana, pels que ha rebut uns 613 milions d'euros. De la mateixa manera, està analitzant la venda de l'empresa d'aparcaments Saba a la belga Interparking.

En qualsevol cas, el pla estratègic de CriteriaCaixa per al període 2025-2030 situa com a prioritat aportar un dividend ininterromput i creixent a la Fundació La Caixa que li permeti continuar desenvolupant la seva acció social. Segons la mateixa entitat, el pla reafirma també el seu paper com a "agent estabilitzador de l'economia espanyola", reforçant l'aposta per companyies de sectors estratègics com la banca, l'energia, les telecomunicacions i les utilities, així com fomentar el desenvolupament industrial futur a través de la inversió en nous sectors i projectes.