Els accionistes de Colonial han aprovat aquest dimecres ampliar el capital en 622 milions, a través de l'emissió de 87,7 milions de noves accions, perquè CriteriaCaixa, el "hòlding" de la Fundació Bancària la Caixa, passi a ser el primer accionista amb un 17% de la socimi. En la junta d'accionistes extraordinària, a més, han recolzat que el consell d'administració de Colonial passi de 12 a 14 membres per donar entrada a l'exvicepresidenta i exministra d'Economia socialista Elena Salgado i a Felipe Matías Caviedes, ambdós en representació de CriteriaCaixa.

El grup inversor de la Fundació la Caixa va tornar en març a l'accionariat de Colonial amb un 3,09%, deu anys després d'haver-lo abandonat, i ara es converteix en el principal accionista amb l'adquisició dels títols i el lliurament d'immobles i oficines. I és que CriteriaCaixa cobrirà l'adquisició amb una operació dinerària per import de 350 milions i aportarà alhora actius d'oficines i residencials provinents de la seva cartera immobiliària, valorats en 272 milions.

Els actius de la cartera de InmoCaixa que formaran part d'aquest acord són tres edificis d'oficines situats a Madrid i Barcelona, amb un total de més de 20.000 metres quadrats, i uns altres cinc edificis residencials en règim de lloguer situats a Madrid, Saragossa i Màlaga, que suposen més de 600 habitatges.

El president de Colonial, Juan José Brugera, ha destacat davant dels accionistes, en la junta extraordinària, que s'està donant entrada a un accionista de referència, que tindrà una participació molt similar a la de QIA, el fons sobirà d'inversió de Qatar, que ara baixa del 19 al 17%. Per la seva part, el conseller delegat, Pere Viñolas, ha explicat que l'operació dota la companyia de poder fer adquisicions oportunistes, redueix el seu deute i generarà "opcions addicionals d'inversió".

Colonial té una nova estratègia de desenvolupament, batejada com a Alfa X, que preveu 385 milions d'inversió. Aquest projecte transformarà quatre actius en París, Madrid i Barcelona, que sumen més de 110.000 metres quadrats i generaran unes rendes anuals addicionals de 64 milions. Durant la junta extraordinària, tres accionistes han pres la paraula i dos van preguntar si era necessària l'operació de donar entrada a CriteriaCaixa i rebre immobles d'aquesta última societat.

A més, un d'ells va enlletgir les pèrdues de Colonial, que podrien espantar els inversors, mentre es va queixar del pírric dividend, que pugen un cèntim per any i va per 0,27 euros, i va plantejar si no podria arribar ja a 0,30 euros o dur a terme una recompra d'accions per pujar el valor. En concret, l'ampliació de capital ha tirat endavant amb el 98,74% dels vots a favor, mentre que l'ampliació del nombre de consellers ha rebut un 81,34% de suport. L'elecció com a consellers dominicals d'Elena Salgado i Felipe Matías ha tingut un respatller proper al 78% en ambdós casos.