CriteriaCaixa ha superat aquest dilluns el 5% del capital de Telefónica, segons ha informat el hòlding -que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació "la Caixa"- a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a tancament de mercat. La societat que presideix Isidre Fainé i dirigeix Ángel Simón tenia fins ara una participació directa del 2,69% en l'operadora de telecomunicacions, de manera que gairebé, l'ha duplicat.

De cara a la pròxima junta de Telefónica, que se celebra a Madrid aquest divendres 12 d'abril, els accionistes votaran la renovació d'Isidre Fainé com a conseller dominical, però ara, en lloc de representar CaixaBank, representarà Criteria.

Per a CriteriaCaixa, la seva participació en Telefónica "té caràcter estratègic i de llarg termini", segons destaca en un comunicat, on indica que "el seu principal objectiu és dotar l'operadora de telecomunicacions, que és una companyia essencial tant per al país com per al sector a nivell internacional, de l'estabilitat accionarial més gran."

El hòlding, que ha reforçat la seva posició després de l'entrada del fons saudita STC i la irrupció del Govern espanyol, explica que l'operació s'ajusta a la política d'inversió de CriteriaCaixa, "caracteritzada per una gestió eficient i prudent del seu portafolis", focalitzat en companyies amb una política atractiva de dividends, com Telefónica, de qui va rebre l'any passat 42 milions d'euros.

“La Caixa” va entrar a Telefónica fa gairebé 40 anys

Així mateix, destaca que la relació de "la Caixa” amb Telefónica comença fa gairebé 40 anys. En concret, va ser el 1987 quan la caixa d'estalvis llavors va invertir per primera vegada en l'operadora mitjançant l'adquisició d'un 2,5% del capital, que l'any 1996 arribava al 5%.

Tot i això, l'any 2000, aquesta participació es va diluir fins a un 3,6% a conseqüència de les diferents ampliacions de capital escomeses per Telefónica per finançar la seva expansió internacional. Però de nou, el 2004, “la Caixa” torna a tenir un 5%.

Tot i que la inversió va ser inicialment adquirida per "la Caixa”, el 2007 la participació va passar a formar part del perímetre de Criteria CaixaCorp, en el marc de la reorganització societària prèvia a la sortida a borsa.

El 2011, amb la reconversió que va suposar la sortida a borsa de CaixaBank, el banc va passar a tenir la històrica participació a Telefónica. Una participació que avui dia arriba al 2,51% del capital.

Seu de Telefónica en Madrid

Per la seva banda, des del 2017 CriteriaCaixa ha construït una posició directa pròpia al capital de Telefónica, mitjançant compres al mercat, que després de l'operació anunciada avui ja arriba al 5,007%.

En tots aquests anys, tant “la Caixa” primer, com posteriorment CaixaBank i ara CriteriaCaixa, han mantingut la seva presència als òrgans de govern de Telefónica.

Actualment, aquesta representació la té Isidre Fainé, que és vicepresident de Telefónica, i que aquest any ha superat els 30 anys com a conseller de la companyia.

Amb els darrers canvis, l'accionariat de Telefónica el lideren l'operador saudita STC, que va adquirir al setembre un 9,9% del capital; La SEPI, que posseeix un 3,044% i pretén arribar al 10%; CriteriaCaixa i CaixaBank, que superen el 7,5% de manera conjunta; així com BBVA i BlackRock, que tenen cadascuna un 4,9% aproximadament.