CriteriaCaixa, hòlding que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació "la Caixa", ha formalitzat el seu interès a entrar en el capital social d'Europastry, en el marc del procés d'oferta pública de venda (OPV) en el qual està immersa la companyia fabricant de fleca i brioixeria congelada. CriteriaCaixa s'ha compromès a adquirir una participació en l'OPV de fins a un 5% de la companyia, en un clar interès per formar part de l'accionariat de l'empresa catalana. Segons el rang del preu de l'oferta, que és entre 15,85 i 18,75 euros per acció, CriteriaCaixa desemborsarà entre 65 i 76 milions d'euros.

Aquesta operació se suma a l'onada inversora que CriteriaCaixa ha emprès des d'inicis de 2024 i que coincideix amb l'entrada d'Ángel Simón com a nou conseller delegat i amb el disseny del nou pla estratègic 2025-2030, i que té per objectiu convertir-se en el gran inversor de referència per a les empreses espanyoles. Amb aquest propòsit, Simón ja va concretar que prendrien posicions significatives en banca, telefonia, energia i aigua.

De moment, compleixen els seus pronòstics. CriteriaCaixa ha invertit en Telefónica, amb el control del 10%, i una inversió de 1.650 milions; ACS, on ha pres el 9,4%, per un import de 983 milions d'euros; Colonial, amb un altre 10% i 622 milions; i Puig, la perfumera de la qual controla una participació del 3,05%, amb una inversió de 425 milions. En total, el 2024, ha mobilitzat 3.780 milions, dels 5.800 milions que va anunciar que destinaria a inversors. No obstant això, aquesta xifra global incloïa una partida de 2.000 milions per a una opa sobre Naturgy amb l'inversor Taqa, que finalment no ha prosperat.

En els últims mesos, no obstant això, CriteriaCaixa també ha realitzat la desinversió en el grup Cellnex. El hòlding de participades de la Fundació La Caixa va vendre el 2,64% i es va quedar amb tot just un 0,4% del capital, amb el que ja no apareixerà entre el nucli de principals accionistes. Una operació que va precedir la venda d'un altre 1,3% del grup. En total, amb ambdues desinversions, CriteriaCaixa va ingressar de l'ordre d'uns 1.000 milions.

Mentrestant, segueixen els rumors sobre el seu interès per desprendre's de la companyia Saba, de la qual té pràcticament el 100% del capital. La venda de Saba porta mesos a sobre de la taula de negociacions dels responsables de La Caixa.

Li va arribar el torn a Europastry

Aquest dijous, CriteriaCaixa ha confirmat el seu interès per una nova operació: la compra del 5% d'Europastry. Va fer l'anunci després que Europastry presentés el fullet de l'OPV a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en el qual consta la intenció de La Caixa de prendre una participació en la companyia catalana. Assegura que entra dins de la nova estratègia del seu pla de creixement en "buscar opcions d'inversió amb enfocament de llarg termini que al seu torn permetin obtenir un dividend atractiu". En aquest sentit, CriteriaCaixa "selecciona empreses líders en sectors altament atractius, amb capacitat de creixement i generació de valor." "Aquesta inversió permetrà al hòlding guanyar exposició al sector de l'alimentació", afegeix en un comunicat.

L'entitat destaca la trajectòria i el pes d'Europastry al sector de l'alimentació a Espanya i a l'exterior. Diu de la companyia d'origen familiar, fundada el 1987 en Barcelona, que "avui dia és el pure player número u internacional al seu sector". "Gràcies a l'ús del fred com a mètode de conservació, està transformant el sector de les masses congelades amb productes que uneixen tradició, innovació i qualitat a la matèria primera", destaca el comunicat. Europastry opera actualment a més de 80 països a través de 27 fàbriques i compta amb un focus clarament marcatge d'estratègia ESG (ambiental, social i bon govern), es destaca també.

CriteriaCaixa va presentar el mes de juny passat el seu Pla Estratègic per al període 2025-2030, que situa com a prioritat aportar un dividend ininterromput i creixent a la Fundació "la Caixa" que li permeti continuar desenvolupant la seva acció social. Alhora, el Pla reafirma també el paper de CriteriaCaixa com a agent estabilitzador de l'economia espanyola, reforçant l'aposta per companyies de sectors estratègics com la banca, l'energia, les telecomunicacions i les utilities, així com fomentar el desenvolupament industrial futur a través de la inversió en nous sectors i projectes.

El nou pla dona continuïtat a l'estratègia que CriteriaCaixa ha dut a terme en els últims mesos, amb operacions com l'increment de participació en Telefónica (9,9%), així com l'entrada en el capital de companyies de primer nivell com ACS (9,4%), Colonial (17%) i Puig (3%).