El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, va demanar aquest dimecres "tranquil·litat" a les energètiques, inclosa Repsol, i que es deixi d'especular sobre els plans del Govern espanyol de convertir en permanents els gravàmens sobre banca i energètiques, que encara s'estan estudiant. En una conversa amb mitjans durant les reunions de Tardor del Fons Monetari Internacional-Banc Mundial, el ministre va afirmar tenir un missatge "de tranquil·litat", ja que durant els dos últims anys s'ha comprovat que les empreses d'aquests sectors han tingut "els millors resultats de la història".
"Cap a davant intentaria també minimitzar o almenys no entrar en cap tipus d'especulació", va respondre el ministre a una pregunta sobre la paralització de dos projectes de la petroliera. Repsol va assegurar ahir que manté congelats els projectes d'una ecoplanta i un electrolitzador en El Morell (Tarragona) a causa de l'impost a les grans energètiques que planteja consolidar el Govern, i va anunciar que invertirà en un electrolitzador a Sines (Portugal).
En els últims dies, l'adopció d'aquesta mesura s'ha complicat després que el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, amenacés de retirar inversions. "Nosaltres volem aconseguir aquest equilibri, volem que tots els actors que operen en la nostra economia, ja siguin empreses energètiques o les entitats financeres, es proven a gus i apostin per l'economia espanyola", va afirmar Cos, qui es troba a Washington per participar en les reunions anuals del Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial.
L'aposta per l'economia espanyola s'està veient que la inversió estrangera està arribant, va assegurar. "Esperem que també es pugui continuar donant per part de les empreses espanyoles, com hem vist en aquests últims anys, incloent per fet a Repsol, entre altres coses perquè és rendible invertir en Espanya", va sentenciar.
El Govern manté així el seu compromís de convertir en permanents els gravàmens sobre banca i energètiques malgrat les creixents pressions empresarials i que no té garantits els suports parlamentaris per fer-ho, ja que els seus socis empenyen en direccions oposades.
La conversió d'aquests gravàmens extraordinaris i temporals en impostos permanents és un compromís tant de l'acord de Govern subscrit entre PSOE i Sumar com del pla fiscal remès a Brussel·les la passada setmana.
Cuerpo va afirmar que en les negociacions per fer permanent aquest impost s'està parlant amb tots els agents i amb els partits polítics i és en aquest marc de negociació en el qual s'estan dissenyant les figures que seran permanents. "És important saber que som encara en el moment de les negociacions, amb la qual cosa no avancem els resultats de les mateixes", va afegir.