El ministre d'Economia s'oposa per activa i per passiva a l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell. Des que el banc que presideix Carlos Torres va anunciar l'operació el mes de maig passat, Carlos Cuerpo ha advertit que el govern espanyol és qui té l'última paraula i en la mesura del possible, impedirà que tiri endavant. Adverteix que la concentració bancària ja és molt elevada i observa falta de competència, una situació que només empitjoraria si hi ha un banc menys al mercat.
Aquest dilluns també es va oposar, però en aquesta ocasió en presència del mateix Torres i en un fòrum patrocinat precisament pel banc. L'expectació era màxima, es tractava de la primera vegada que els dos líders s'asseien a la mateixa taula disposats a respondre preguntes sobre l'opa des que es van conèixer els plans del BBVA. Tanmateix, no és la primera vegada que els líders coincideixen.
Cuerpo i Torres, de fet, ja van coincidir la setmana passada en un fòrum econòmic organitzat a Madrid pel BBVA amb motiu de la visita del president turc Erdogan a Madrid. La foto que van compartir llavors va ser de gest amable, tot i que en aquella ocasió no hi va haver preguntes sobre l'opa. En aquest retrat també hi havia el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
Torres, fins i tot, va aprofitar la trobada per felicitar els membres del govern central per la bona marxa de l'economia espanyola i mostrar davant de la premsa que la relació és cordial i amigable. El fòrum d'aquest dilluns era diferent, se celebrava a Santander -com cada any- amb motiu de l'inici dels cursos d'estiu que l'UIMP celebra a Santander i els assistents són majoritàriament periodistes financers. La cita era per parlar del "rol de les empreses en la nova economia", encara que en el torn de preguntes predominava una qüestió: la sorprenent opa del BBVA sobre el Sabadell.
Una operació pràcticament anòmala a Espanya i que no ha estat ben rebuda pel govern espanyol ni pel català. Cuerpo no es va acoquinar davant de Torres i, fins i tot, compartint taula amb el president del BBVA, va advertir que l'opinió del govern espanyol sobre l'opa "no ha canviat". Existeixen "preocupacions" per l'elevada concentració bancària que hi ha a Espanya a conseqüència del procés de consolidació dels últims deu anys. Una concentració que segons el seu parer "serà excessiva", si prospera la fusió i, fins i tot, "pot resultar perjudicial" per als clients, que ja han vist una falta d'oferta amb la remuneració dels dipòsits.
Cuerpo va comentar que ell no tenia potestat per dir-li a Torres que retirés l'opa sobre el Sabadell, si bé deixava clar que continua sense agradar-li l'operació. "Jo no soc qui per donar un consell a algú tan experimentat en el seu paper com és Carlos Torres, nosaltres som molt respectuosos. I vull deixar clar que cada institució juga un rol en aquesta operació (la CNMC, la CNMV...) Nosaltres també, és l'últim pas, hem d'autoritzar la fusió i és en el marc del nostre rol on ens estem pronunciant", aclaria.
El ministre d'Economia també comentava que, malgrat aquests fets, la seva relació personal amb el president del BBVA és bona, però en el seu rol de ministre ha de vetllar per l'interès general. "Tenim una relació personal estreta, amb un contacte recurrent, inclús d'abans de l'opa. Cal diferenciar l'element institucional, on cada un té el seu rol i la seva funció, i hi hem d'estar pendents o ocupats de les nostres competències".
Torres confia en Cuerpo
En la mateixa línia, Torres aprofitava per assegurar que té "una bona relació" amb Carlos Cuerpo, que "té dreta expressar la seva opinió sobre l'operació corporativa" que han plantejat. I després que el ministre exposés tots els motius pels quals rebutjava l'opa, el president del BBVA "confiava" que, de la mateixa manera que han treballat "molt bé" conjuntament en programes com el del món rural i la gent gran, "puguem avançar també en aquestes qüestions".
Ateses les circumstàncies, el BBVA ja s'ha plantejat un futur en què l'opa no tiri endavant, sigui perquè el govern posi traves o bé perquè els accionistes no l'aprovin i finalment no hi hagi fusió. "No és òbviament l'escenari que ens plantegem en la nostra proposta", però en el cas que no sigui possible per certes circumstàncies, comentava Torres, "les nostres estimacions són que podríem optimitzar en gran manera els estalvis en despeses generals i despeses de tecnologia i l'operació continuaria tenint un enorme atractiu fins i tot en aquest escenari que veiem com a moltíssim menys probable".
Però per saber si l'opa continua endavant encara queda temps, recordava. El proper 5 de juliol, els accionistes del BBVA han de votar en la junta general extraordinària d'accionistes l'ampliació de capital. Després, el banc ha de rebre l'autorització del BCE, de la CNMC i de la resta d'institucions. Fins i tot, que finalment s'obriria el període d'acceptació de l'opa i ocorreria el més rellevant en aquesta transacció i és que els legítims propietaris de les accions del Sabadell decideixin si els interessa l'oferta que els hem posat a sobre de la taula", concloïa Torres.