El Sabadell i el BBVA estan patint una forta davallada a la borsa aquest divendres al matí, després que es conegués que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) veu més riscos en l’opa del banc d’origen basc al català i estigui consultant, ara sí, les organitzacions empresarials, tal com va explicar aquest dijous ON ECONOMIA.
Ambdós bancs són aquest matí els que lideren les baixades d’un Ibex tenyit de vermell, que cau més d’un 2% pel descens de les borses de tot el món, i en particular Wall Street, arran dels aranzels anunciats dimecres a la nit per Donald Trump per als intercanvis comercials entre els Estats Units i nombrosos països, entre ells, la Unió Europea. A les 10:20h, poc més d’una hora després que hagi obert la borsa espanyola, el Sabadell cau un 8,5% i el BBVA, un 6,8%.
La banca és un dels sectors més perjudicats a borsa per la guerra comercial iniciada per Trump, perquè és molt sensible a un deteriorament de l’economia. Ja aquest dijous, entitats com el Santander i CaixaBank van patir baixades importants. En canvi, el BBVA i el Sabadell van resistir a causa de l’opa, que feia que els inversors mantinguessin posicions.
En canvi, aquest divendres s’ha girat la truita. Si bé la banca segueix patint pèrdues significatives als parquets espanyols, tant o més que el dijous, aquest com el Sabadell i el BBVA són els que surten pitjor parats. El motiu és que l’escenari de l’opa del BBVA al Sabadell, que semblava que començava a esclarir-se, ja que s’esperava la resolució de la CNMC abans de Setmana Santa, es torna a complicar.
Gir en l'opa del BBVA al Sabadell
Aquest dijous es va conèixer que la institució que presideix Cani Fernández ha ampliat el test de mercat a les organitzacions empresarials, com Pimec i el Consell de Cambres de Comerç. Aquesta decisió suposa un gir en l’estudi de l’opa perquè aquestes entitats, amb una setantena més de tot l’Estat, havien reclamat personar-se com afectats per la possible compra del Sabadell per part del BBVA i la CNMC havia rebutjat totes les peticions en bloc.
Algunes d’aquestes organitzacions no es van donar per vençudes, en entendre que la desaparició del Sabadell suposaria una pèrdua molt important per a les empreses, i en especial de les pimes, ja que tenen poca oferta i el català és un dels bancs amb els quals més treballen, i van recórrer a la justícia, com Foment del Treball, que va anar a l'Audiència Nacional. Aquesta patronal, de fet, no ha estat consultada per la CNMC, com a mínim fins aquest divendres al migdia. La resta sí que han estat contactades, però fonts del sector matisen que no per a personar-se sinó per participar en el test de mercat.
A més, segons diu en la carta que Competència ha enviat a les patronals, en l’estudi de l’opa en fase dos hauria detectat riscos addicionals per al mercat, en especial al mercat de petites i mitjanes empreses, cosa que tant les organitzacions com el mateix Sabadell havien advertit des de l’inici del procés, fa ja onze mesos.
Les accions del Sabadell i del BBVA havien pujat molt arran de l’opa: fins a un 50% les del banc que presideix Josep Oliu i un 30% les de l’entitat presidida per Carlos Torres. Ara, però, davant el fet que el procés el pot allargar encara més i la possibilitat que es puguin posar condicions o restriccions més dures als bancs, el mercat ha començat a descomptar un possible fracàs i està retirant posicions de les dues entitats.