La consellera delegada de Bankinter fa de portaveu de la banca espanyola i assegura que les entitats de més mida, on s'inclouen CaixaBank, Santander, BBVA, Sabadell i Unicaja, no entraran en la guerra de dipòsits com ja estan fent les de menor mida i les Fintechs per remunerar l'estalvi. Explica que hi ha molta liquiditat i al sector li interessa més captar clients mitjançant comptes nòmina.
De fet, ha recordat que el seu competidor més important (CaixaBank) ha llançat aquesta mateixa setmana una oferta amb què remunera al 5% els saldos de fins a 5.000 euros, però ho ha fet mitjançant un compte nòmina similar que Bankinter ofereix des de fa deu anys. "Jo diria que la nostra oferta no és obsoleta, ens acaba de copiar el principal competidor a Espanya. Portem des de 2012 amb ella i l'hem mantingut encara amb tipus d'interès negatius perquè té avantatges rellevants", defensava María Dolores Dancausa en la presentació de resultats.
El Compte Nòmina de Bankinter ofereix una remuneració del 5% el primer any, que baixa al 2% el segon i segons la CEO ha crescut cada any durant l'última dècada. De fet, durant l'últim exercici el saldo en comptes nòmines del banc s'ha elevat fins als 16.700 milions, un 7% més que el 2021, puntualitzava.
"El banc no s'ha quedat aturat" davant de la pujada de tipus d'interès, destacava. Bankinter ha preferit centrar-se en productes de valor afegit que donen "més rendibilitat" als clients que els dipòsits. Com els fons que inverteixen en deute sobirà, bons corporatius, o els vehicles d'inversió alternativa. "No oferirem una remuneració generalitzada a tots els clients, quan creiem que hi ha productes de més valor", insistia.
La número dos de Bankinter no creu que a curt termini hi hagi una remuneració generalitzada per part de la gran banca, en tal cas, es llançaran ofertes "puntuals". Una altra cosa, explicava, és la política que han emprès els bancs mitjans o les Fintech que ja estan oferint dipòsits, encara que amb interessos molt baixos. "La situació ara és diferent de la de fa deu anys perquè els nivells de liquiditat són adequats".
Bankinter tampoc no té plans per remunerar el passiu al país veí. "És cert que la competència a Portugal està introduint dipòsits i en el nostre cas no és així, el nostre final és l'assessorament financer amb productes de valor afegit que van més enllà que retribuir l'estalvi", matisava el director financer, Jacobo Díaz.
Els dos directius han celebrat que Bankinter hagi aconseguit el 2022 "el millor resultat de la història de l'entitat" sense comptar ja amb l'aportació de Línia Directa, el negoci assegurador del banc que el 2021 es va convertir en una companyia cotitzada independent. En els comptes es recullen els resultats de la seva activitat bancària a Espanya, Portugal, Irlanda, Bankinter Consumer Finance i EVO.
El benefici, de 550 milions, ha superat en un any el que el grup es tenia marcat per a 2023 en bona part per l'activitat comercial, que s'ha mantingut forta malgrat la inflació i les pujades de tipus d'interès, que han disparat en un 20% el marge d'interessos de Bankinter. Sobre això, la consellera delegada aprofitava per llançar un missatge al Govern d'Espanya, que ha decidit "castigar" la banca amb un impost pels beneficis extraordinaris que tindran a conseqüència d'aquesta pujada de tipus.
"Se sent sovint que els beneficis són dolents, obscens i un altre tipus de floretes, però és bo recordar que si són els millors resultats de la història de Bankinter és bona notícia per als accionistes, clients, empleats i per a l'Estat, els quals imposat es generen per aquests resultats". Quant al tribut, que Bankinter ja quantifica en uns 200 milions en dos anys, Dancausa assenyalava que no suposarà un "fre" als resultats del banc aquest any, però no per això deixa de ser "injust, arbitrari i confiscatori" per a la banca, que de fet té intenció de recórrer-ho a partir del mes vinent. "La banca ja paga més impostos que qualsevol altre sector", recordava.
La CEO de Bankinter "respecta" el raonament del president del Govern, Pedro Sánchez, qui declara que en "moments extraordinaris" els qui més tenen han d'ajudar a protegir la societat. Però creu que els tributs han de ser "objectius i justos, sobretot quan diuen que l'economia a Espanya anirà molt bé".
Quant a l'economia, María Dolores Dancusa es mostrava optimista malgrat els reptes que han d'enfrontar aquest 2023, com el deute o l'atur, apuntava. "Aquest any s'iniciarà un model econòmic diferent a Europa, amb més inflació i tipus més alts (d'entorn del 3%), però de més estabilitat. Allunyar-nos del valor zero en els tipus és bo", afegia.
Malgrat el context, la CEO no es mostrava preocupada perquè vagin a créixer els impagaments, de fet, destacava que la taxa de mora ha tornat a baixar l'any passat des del 2,25% fins al 2,10%, sent la més baixa del sector financer. "L'alentiment econòmic i les pujades de tipus són favorables que la morositat creixi. Però de moment a Bankinter no ho estem veient".
Explicava llavors que el perfil de client de Bankinter "potser" és més resistents a les crisis econòmiques i també, per això, amb prou feines han notat interès en els ajuts per a hipotecats vulnerables que han llançat després d'afegir-se al Codi de Bones Pràctiques impulsat pel Govern d'Espanya. "La dada d'acollida és molt baixa, irrellevant. El perfil de client que tenim majoritàriament no compleix els requisits", concloïa.