Danone España ha anunciat aquest divendres als seus treballadors que tancarà la fàbrica de Parets del Vallès, amb 157 treballadors, a la província de Barcelona, segons han confirmat des de Comissions Obreres, que s'oposa al tancament.

La caiguda de vendes dels productes fabricats en la planta és darrere de la intenció del tancament, segons han explicat fonts sindicals, mentre que l'empresa assenyala el seu compromís de promoure la reindustrialització de la fàbrica i reduir l'impacte laboral. En la planta es fabriquen productes com Oikos, Alpro i Vitalínea, mentre que l'empresa ocupa 2.000 persones a tot Espanya, repartides en 3 fàbriques i altres envasadores i oficines. El 2022, últim any del qual s'han publicat comptes, Danone España va augmentar la seva facturació per vendes.

"No és una sorpresa, amb la caiguda de volums de producció que teníem i la política de relocalització, ens podíem esperar una cosa així", expliquen fonts de Comissions Obreres a ON ECONOMIA. Les mateixes fonts relaten que van rebre un avís aquest dijous i ja "'s'ho ensumaven". "Aquest matí, han llegit el comunicat als treballadors" narren les fonts.

"Danone España ha comunicat avui a la representació legal dels treballadors de Parets del Vallès que, després d'un període profund d'anàlisi, ha pres la decisió d'iniciar un procés de diàleg entorn de la proposta d'intenció de cessament d'activitat de la fàbrica", assegura la companyia francesa en un comunicat.

"A partir d'aquest moment, Danone España treballarà juntament amb la representació legal dels treballadors per oferir les millors solucions possibles, i minimitzar l'impacte en els empleats de la planta". En aquest sentit, es compromet a "promoure la reindustrialització, amb el ferm propòsit de facilitar la continuïtat industrial a la zona i minimitzar l'impacte laboral."

Fonts de Comissions Obreres apunten a imitar el model de Salas, municipi asturià on el 2021 van fer fora 153 treballadors, però que ara tenen preferència per començar a treballar per a Royal A-Ware, empresa de lactis que ocuparà la planta. "Una altra cosa seran les condicions laborals, perquè el conveni col·lectiu a Danone és bo i no sabem com serà l'empresa que vingui", apunten des de Comissions Obreres. Després d'aquest tancament i del de Parets del Vallès, quedaran a Espanya tan sols dues fàbriques, una a Tres Cantos (que funciona millor des que produeix el iogurt a un euro) i una altra a Aldaia, a València. Els sindicats esperen, i han rebut el compromís de la fàbrica, que la producció de Parets es traslladi a aquestes altres plantes.

"El tancament forma part d'una estratègia de relocalització de producció. La tecnologia permet que altres plantes absorbeixin la mateixa producció, en caiguda, sense una contractació de personal equivalent," expliquen des de Comissions. Amb tot i amb això, la caiguda de producció no ha frenat el creixement de la facturació perquè, apunta el sindicat, Danone apuja els preus i pot facturar més amb menys nivell de producció i de vendes.

El 2022, Danone España va facturar 842,97 milions amb un augment de les vendes del 9,6% respecte als 768,88 milions de l'any anterior. Els seus beneficis, en canvi, queien un 36,8%

El 2023, Danone ja va vendre a una empresa holandesa la fàbrica del municipi asturià de Salas, on va fer fora 153 treballadors entre 2021 i 2022. L'ERO va afectar els beneficis de Danone de 2021, que es van reduir un 80% per la despesa de 51,5 milions, mentre que els seus ingressos van caure a prop d'un 3% fins als 769 milions d'euros.