En la memòria dels comptes de 2022, Danone apunta que, tal com exigeix la normativa comptable espanyola, ha provisionat com a passiu a llarg termini la sanció de 20,27 milions d'euros que li va imposar la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en l'anomenat cas del càrtel de la llet, encara pendent de sentència judicial. Però la companyia manté que existeixen "arguments molt sòlids" per defensar davant dels tribunals que no va infringir la normativa de competència.

En els dos últims anys, Danone ha rebut demandes en reclamació de danys per part de ramaders que se senten perjudicats pel que es va denominar càrtel de la llet, el suposat acord entre els grans grups industrials sobre el preu que paguen als proveïdors de llet crua. Malgrat aquestes demandes, Danone reitera que "hi ha arguments prou importants per no haver de reflectir riscos significatius" en els estats financers dels exercicis de 2021 i 2022, més enllà de la provisió de l'import de la sanció que van realitzar en el seu moment. En realitat, Danone va tancar l'exercici de 2022 amb una provisió de 29,5 milions d'euros, molt més elevada que els 20,27 milions que reclama la CNMC, per cobrir "altres riscos del negoci".

Danone confia que aquest cas es resolgui a favor seu. En aquest sentit, el líder espanyol dels iogurts recorda que ja ha rebut una primera sentència favorable als seus interessos, així com diverses suspensions cautelars als jutjats de Barcelona, on es dirimeix el seu cas ja que la companyia manté la seu social en aquesta ciutat. No obstant això, la sentència definitiva sobre el càrtel de la llet, que afecta altres companyies i associacions empresarials, serà la de l'Audiència Nacional, que s'espera per a finals d'aquest any.

L'Audiència Nacional s'ha de pronunciar sobre la sanció, per un import conjunt de 80,6 milions d'euros, que la CNMC va imposar a vuit dels grans grups lactis i a dues associacions per acordar suposadament el preu que van pagar als ramaders per la llet crua entre els anys 2000 i 2013. Aquestes companyies són Peñasanta, Danone, Lactalis, Puleva, Pascual, Nestlé, Screiber i Celega, així com l'Associació d'Empreses Làcties de Galícia (AELGA) i el Gremi d'Indústries Làcties de Catalunya (GIL). En una primera resolució de 2015, la CNMC va imposar sancions per un import de 88,2 milions d'euros, que el 2019 va rebaixar a 80,6 milions. Precisament, la més beneficiada d'aquesta rebaixa va ser Danone.

Resolucions de la CNMC sobre el càrtel de la llet
  Empresa  Sanció 2015 (M€)  Sanció 2019 (M€)
  Corp. Alim. Peñasanta   21,8   21,86
  Danone   23,2   20,27
  Lactalis Iberia   11,7   11,69
  I. L. Granada (Puleva)   10,2   10,26
  Qualitat Pasqual   8,5   8,56
  Nestlé España   10,6   6,86
  Schreiber Food España   0,9   0,93
  As. Emp. Lác. Galícia   0,1   0,06
  Gremi Làct. Catalunya   0,2   0,09
  Central Lech. Galícia   0,05   0,05
  TOTAL   88,2   80,67

 

Cronologia de la sanció

En l'esmentada memòria dels comptes de 2022, Danone detalla aquests vuit anys de batalla judicial, que es dirimeix a dos nivells: als jutjats mercantils de les províncies on estan assentades les diverses empreses làcties i a l'Audiència Nacional. En realitat, els mercantils estan demorant les seves decisions en espera de la sentència de l'Audiència Nacional. Tanmateix, ja s'han produït algunes sentències en l'àmbit del mercantil, que no són coincidents.

Aquesta és la cronologia en el cas concret de Danone, tal com consta en la memòria de la companyia:

26 de febrer de 2015. La CNMC li imposa una sanció de 23,2 milions d'euros (que rebaixarà quatre anys després) per una presumpta infracció a la Llei de Defensa de la Competència.

17 de març de 2015. Interposen recurs contenciós-administratiu davant de l'Audiència Nacional pel qual sol·liciten la suspensió cautelar de la sanció.

6 de maig de 2015. L'Audiència Nacional concedeix les mesures cautelars i deixa en suspens el pagament de la multa.

18 d'octubre de 2018. L'Audiència Nacional anul·la la resolució de la CNMC amb l'argument que, en corregir suposats errors amb posterioritat, va trencar els "principis del procediment sancionador i les garanties del dret de defensa" de les companyies sancionades. Per aquesta raó, el tribunal ordena a la CNMC que torni a iniciar el procediment des de zero.

15 de novembre de 2018. Competència reprèn l'expedient sancionador. Un mes després, notifica a Danone una proposta de resolució, que no és acceptada per la companyia i, en conseqüència, aquesta presenta al·legacions.

11 de juliol de 2019. La CNMV dicta una nova resolució en la qual manté les mateixes conclusions que l'anterior respecte a la infracció, si bé redueix l'import de la multa a 20,27 milions d'euros.

9 d'octubre de 2019. Danone recorre aquesta segona resolució en el contenciós administratiu de l'Audiència Nacional i sol·licita la suspensió cautelar del pagament de la multa.

18 de juny de 2020. L'Audiència Nacional atorga la suspensió cautelar.

26 de juny de 2020. Danone interposa un recurs d'apel·lació de la resolució de Competència davant de l'anterior instància judicial.

24 de juny de 2020. Danone presenta una còpia de l'aval bancari com a garantia del pagament de la multa davant de l'Audiència Nacional.

L'Audiència Nacional encara tramita el cas del càrtel de la llet. A finals de juny va cridar a declarar a representants de les organitzacions de ramaders –en la fotografia superior, Roberto García, de la gallega Unións Agrarias, després de prestar declaració– perquè argumentessin les demandes. Segons aquestes organitzacions, hi ha uns 13.000 afectats, que consideren que els perjudicis econòmics pugen a 1.200 milions d'euros malgrat que la CNMC només en reclama 80 als grups industrials. La sentència s'espera per a finals d'any.