Danone garanteix la continuïtat dels contractes als ramaders catalans que li subministren llet després del tancament de la fàbrica de Parets del Vallès. La companyia els ha informat que continuarà necessitant la seva producció lletera per proveir les plantes de Tres Cantos (Madrid) i Aldaia (València).

Josep Maria Ruiz, responsable de la granja Can Ribas, de Maçanet de la Selva, confirma que Danone els ha comunicat que "continuarà necessitant la llet" dels seus proveïdors catalans després del tancament de la fàbrica de Parets del Vallès perquè planegen transportar-la cap a altres plantes del grup. La companyia fins i tot s'ha mostrat disposada a prorrogar els contractes de subministrament al seu venciment.

Precisa que Danone els ha posat com a exemple la fàbrica de Salas, a Astúries, on mantenen els contractes als ramaders asturians que han volgut continuar amb aquesta marca després de la venda de la planta, l'abril de l'any passat, a la multinacional holandesa Royal A-ware.

Josep Maria Ruiz va ser un dels protagonistes de les campanyes publicitàries de Danone sobre els seus ramaders. En la imatge superior apareix en una d'aquestes campanyes, difoses des de 2019, per incidir en la seva lluita contra la despoblació del medi rural —l'Espanya buidada—, el relleu generacional i les granges familiars que perduren en el temps. Precisament, Ruiz n'és un exemple —quarta generació de ramaders i 17 anys vinculat amb la marca— i la seva granja, Can Ribas, també funciona com a centre de divulgació de Danone: els escolars acudeixen a aquesta moderna explotació en visites concertades per veure in situ com s'obté la llet. Can Ribas compta amb més de 200 vaques de la raça Holstein. Tota la seva producció acaba convertida en iogurts a la planta de Parets del Vallès, a tan sols 60 quilòmetres.

Ruiz indica que el nombre de ramaders catalans amb contractes amb Danone ha anat disminuint dels prop de 40 de fa uns anys a uns 15 en l'actualitat. La gran majoria són grans i mitjanes explotacions de propietat familiar. Altres fonts del sector lleter apunten que, en l'actualitat, no existeixen diferències de preus sobre el que paguen les diverses marques als seus proveïdors.

Reunions pel tancament de Parets

Danone segueix amb el pla de tancament de la fàbrica de Parets del Vallès. En una reunió aquest dimecres amb els representants dels treballadors, la companyia va argumentar el tancament pel descens de les vendes, a causa de l'auge de les marques blanques, i perquè el 48% de la capacitat industrial (útil industrial) està en desús, segons informa l'ACN. Aquest dijous es tornaran a reunir per abordar el futur dels 157 treballadors.

El president del comitè d'empresa, Jordi Barragan, d'UGT, va indicar que "la solució no és tancar Parets sinó donar vida a l'útil industrial i a les màquines que tenim aturades". No obstant això, Danone planeja traslladar —o deslocalitzar, segons els treballadors— la producció de productes lleters a Madrid i Aldaia, així com la de productes vegetals a Bèlgica. Danone mantindrà a Catalunya les oficines centrals a Espanya, el seu centre d'investigació i les activitats d'altres filials.