La fàbrica de lactis Danone de Parets del Vallès tancarà a finals d'aquest any, a tot estirar a començaments de 2025. Així es va comunicar l'empresa als sindicats en la reunió d'aquest dijous, tal com ha informat l'agència ACN i ha confirmat Pedro Gutiérrez, delegat sindical de Danone, a ON ECONOMIA.
Encara que la prioritat és la reindustrialització de la fàbrica, que ocupa 157 treballadors el futur dels quals és incert, els sindicats ja es plantegen que alguns treballadors puguin desplaçar-se a la fàbrica d'Aldaia, a València, que és justament la que absorbirà el 90% de la producció de Parets i l'única, amb la de Tres Cantos a Madrid, que quedarà en funcionament a Espanya després de tres tancaments en 10 anys.
L'empresa ja treballa en buscar un comprador de la planta per reindustrialitzar-la i poder donar cabuda a part dels treballadors que perdran la seva feina i ho fa a través de la mateixa empresa, LHH, que va ajudar a reindustrialitzar la planta de Salas, a Astúries, rere el tancament de 2021.
Aquella planta va ser venuda a l'empresa de formatges holandesa Royal A-Ware, que ha de començar la seva activitat aquest mateix any incorporant gran part dels treballadors que van entrar en l'ERO. "Si ho aconseguim allà, en una zona rural i una mica aïllada, és probable que aquí, en un enclavament tan ben connectat sigui possible", apunta Gutiérrez des de Comissions Obreres.
"No serà una empresa de iogurts, per com està el sector, però esperem que no sigui una planta logística perquè no generen llocs de treball;" aporta Gutiérrez, conscient que "és un lloc atractiu per a pols logístics per la seva proximitat amb França".
Les dues cares de la mobilitat laboral
Encara que l'exemple de reindustrialització de Salas dona esperança als treballadors de Danone de cara que una nova fàbrica pugui absorbir els empleats que entrin en l'ERO i aquesta opció compta amb el suport del Govern i de la pròpia empresa, els treballadors també contemplen l'opció que part dels acomiadats puguin desplaçar-se a València. Rere el tancament de la planta de Sevilla, el 2013, al voltant d'una vintena de treballadors de Danone se'n van anar a les de Madrid i València.
Però aquesta no és una opció fàcil. "Primer caldrà veure si hi ha treballadors que volen anar-se'n a València". I, després, pot ser un procés difícil. "Hi ha moltes variables familiars, de càrregues, d'hipoteques, de què treballa la teva parella, d'arrelament amb el territorio...En Sevilla record que alguns van marxar plorant", relata Gutiérrez. "Per a algú més jove i sense càrregues, pot suposar una oportunitat", matisa.
El tancament de la planta de Parets, que té 43 anys d'antiguitat és el tercer en deu anys després de Sales, amb 150 treballadors en 2021 i Sevilla amb 85 el 2013 a Danone, immers en un procés de relocalització per produir el mateix amb menys personal. L'informe tècnic presentat als treballadors durant les reunions mantingudes aquesta setmana no va convèncer els delegats sindicals. "No hi ha una motivació econòmica real", diuen fonts sindicals.
Danone té 2.000 empleats a Espanya i ja tan sols uns 450 treballen a les seves fàbriques. En plena pandèmia, l'empresa va batejar com a Local First un procés de retallades i concentració de producció que havia d'afectar a entre 1.500 i 2.000 persones, entre ells al voltant de 500 a la seu central de la companyia, a París.
Encara que Danone ha reduït les seves vendes en unitats, l'han vingut compensant amb pujades de preus, si bé al iogurt clàssic, que es produeix en Tres Cantos, té èxit l'estratègia de vendre'l per un euro, preu que pot competir amb les marques blanques.
El 2022, Danone España va facturar 842,97 milions amb un augment de les vendes del 9,6% respecte als 768,88 milions de l'any anterior. Els seus beneficis, en canvi, queien un 36,8% fins als 17 milions.
En el global de l'empresa, Danone va obtenir un benefici de 959 milions, un 50,2% menys que l'any anterior, amb una facturació de més de 27.000 milions d'euros, en un exercici encara molt marcat per la inflació i la pujada dels costos de producció. En els primers mesos de 2023, va millorar la seva facturació a totes les regions i també les seves previsions de cara al tancament de l'any.
Creada a Barcelona el 1919 pel grec Isaac Carasso, Danone va néixer per donar resposta a problemes intestinals dels nens, després de què la investigació en ferments làctics liderada pel director de l'Institut Pasteur Ilya Mechnikov. Deu anys després de la seva fundació, Danone i el seu fundador es van mudar a França, des d'on es van convertir en un gegant mundial dels lactis.