Google podria presentar el seu sistema d'intel·ligència artificial aquesta primavera, però ja hi ha un altre que s'ha avançat i està trencant amb tots els esquemes: ChatGPT, també conegut com a GPT-3, un model basat en la IA que permet generar llenguatge escrit. Gràcies a un algoritme, l'usuari només ha de començar a escriure un paràgraf o una frase i el mateix sistema s'encarrega de completar la resta de la manera més coherent possible. El seu gran potencial és una mostra de les possibilitats que hi ha per arribar a una intel·ligència artificial general, capaç d'aprendre tasques intel·lectuals com les persones. És el que es coneix com un model de llenguatge autoregressiu, és a dir, “permet crear la següent millor paraula que seguiria a un text donat”, explica César de Pablo, científic de dades del BBVA Data & Analytics. I en això ja s'ha fixat Microsoft per aconseguir aquest cercador revolucionari que, segons els mitjans americans, podria comprar-lo per 10.000 milions de dòlars.

L´atractiu és la facilitat de l´eina. L'usuari, per tant, només ha de començar a escriure un paràgraf i el mateix sistema s'encarrega de completar la resta de la manera més coherent possible. Segons De Pablo, "ChatGPT ha despertat molt interès perquè és un dels primers sistemes que mostren les possibilitats d'una intel·ligència artificial general ja que completa amb resultats sorprenentment raonables tasques que fins ara requerien un sistema construït especialment per resoldre aquesta tasca particular. A més, ho fa a partir de tan sols uns quants exemples”.

Pantalla principal d'Open AI

Elon Musk i Linkedin, al darrere

I en aquesta cursa digital, el que compta sempre és ser el primer. ChatGPT és un model de negoci d'èxit que no neix de cop i volta. Darrere d'ell hi ha OpenAI, una organització posada en marxa per empresaris com Elon Musk, cofundador de Tesla i SpaceX i actual propietari de Twitter, Reid Hoffman, cofundador de LinkedIn, i l'inversor de Silicon Valley Sam Altman, que va néixer amb l'objectiu d'investigar i democratitzar l'accés a la intel·ligència artificial general. 

En els seus orígens, era una organització sense ànim de lucre. Aquesta denominació fiscal no és cap casualitat. Fonts consultades a Microsoft a Silicon Valley, expliquen que "si aquesta neix com una mena d'ONG pública, els perfils que hi ha al darrere invertint queden més difuminats i es percep la IA integrada com un avenç que ara les tech s'han de posar al dia", però en cap cas com una nova eina social al servei de grans fortunes.

Tot i això, el 2020, va passar a ser en una empresa i, recentment, s'ha associat amb Microsoft per aconseguir nous avenços tant en l'àmbit del llenguatge, amb els GPT-3, com en la robòtica i la visió artificial. D'aquesta manera, Microsoft està treballant per llançar una versió del seu motor de cerca Bing utilitzant la intel·ligència artificial darrere de GPT i podria posar en marxa la funció abans de finals de març, amb l'esperança de desafiar el motor de cerca de Google. 

Microsoft vs Google

Microsoft ha invertit anteriorment uns mil milions de dòlars en OpenAI. També està treballant per afegir ChatGPT al seu motor de cerca Bing, buscant un avantatge en l'oferta de cerca dominant d'Alphabet Inc. El bot és capaç de respondre a les consultes d'una manera natural i humana, mantenir una conversa i respondre preguntes de seguiment, a diferència del conjunt bàsic d'enllaços que proporciona una cerca de Google. Tot i així, la preocupació per la seva precisió, fa que encara no sigui una eina prou bona perquè es pugui confiar en el bot, i ja ha provocat precaució sobre el seu ús prematur a les escoles de la ciutat de Nova York on han prohibit als seus estudiants accedir a ChatGPT.

Però si la tecnologia i la seva intel·ligència artifical avancen podria fer que la funció podria fer que Bing sigui més competitiu per al motor de cerca de Google en un moment en què Alphabet, la seva empresa matriu, ha vist que el creixement dels ingressos publicitaris no progressa significativament. I l'amenaça podria ser gran. Per això, Google ja treballa per crear la seva pròpia tecnologia en IA amb un llenguatge d'aplicacions de diàleg. Malgrat tot, l'hermetisme entorn aquest nou producte és molt gran i les informacions es filtren en comptagotes. Segons el darrer article del The New York Times sobre aquest tema, Google ha activat una alerta, una mena de "codi vermell", centrat en reestructurar part dels seus departaments dedicats a la investigació i el desenvolupament de models d'intel·ligència artificial. I l'objectiu és que puguin crear eines capaces de competir contra GPT i les seves respostes avançades. "Des d'ara fins a la conferència de Google al maig, els equips de recerca i seguretat, han estat reassignats per ajudar a desenvolupar i llançar nous prototips i productes d'IA", afirma el mitjà.

L'única recaptació de fons principal anunciada d'OpenAI és quan va passar a ser una organització sense ànim de lucre a una amb ànim de lucre el 2019, amb l'entrada de 1.000 milions de dòlars de Microsoft. Ara, Microsoft té motius per voler comprar OpenAI i ràpid, ja que el valor continua augmentant. La missió del gegant tecnològic és augmentar la productivitat i OpenAI està a l'avantguarda de la propera onada de guanys de productivitat. I Microsoft disposa de més de 100.000 milions de dòlars en efectiu, a més d'unes accions la caiguda de les quals durant l'últim any ha estat més lleugera que les de Google o Facebook.  

Com funciona?

L'atractiu d'aquest nou xat és que es presenta com una alternativa amb un gran potencial de cara al futur. Com que és un sistema especialment bo en la generació de textos llargs que guarden certa coherència entre les frases, De Pablo augura que “cada vegada veurem més models d'aquest tipus utilitzats per generar textos de forma semi-automàtica”. Per exemple, per a assistents conversacionals de tota mena, per ajudar a l'escriptura de notícies o altre tipus d'informes, i la cerca d'informació”. Malgrat tot, el sistema encara té algunes limitacions amb els biaixos que pot experimentar l'algoritme: "La dada amb què entrenes a l'algoritme sovint té un biaix que aquest reflectirà. En el cas dels models de llenguatge, el problema és que aquest aprèn d'allò que llegeix i per tant, si l'entrenes a partir d'un text obtingut de la web, es poden colar biaixos de gènere o racistes”, afirma De Pablo. També assenyala el fet que malgrat que la IA pot llegir molt més del que una persona ho fa al llarg de la seva vida, avui dia el cervell humà és molt més eficient a l'hora d'usar les dades i aprendre. Per entrenar el sistema s'han utilitzat en total 500.000 milions de paraules, extretes de textos de la web, Wikipedia i col·leccions de llibres en obert. I la forma d'entrenament emprada es coneix com a autosupervisada, ja que són algoritmes que tracten de predir la següent paraula, qualsevol text escrit per una persona serveix per entrenar-se per la següent.

Exemple de xat

El model també té algunes mancances. En un article recent publicat pel mateix Open AI, especifica que "ChatGPT no està connectat a Internet i, a vegades, pot produir respostes incorrectes. Té un coneixement limitat del món i dels esdeveniments posteriors al 2021 i, de tant en tant, també pot produir instruccions perjudicials o contingut esbiaixat". Totes les dades que se sol·liciten queden registrades i mai es pot suprimir l'historial específic de cada usuari. Per això, recomanen "no compartir cap informació sensible en les converses".