Darwinex és una fintech espanyola, gestora d'actius i plataforma especialitzada en inversió alternativa. Els seus fundadors, els germans Javier i Juan Colón i Miguel Ángel González la van crear l'any 2012 amb el repte d'aportar un sistema nou que atragués traders consolidats i inversors minoristes i professionals. La fintech gestiona el risc de les estratègies de trading amb tecnologia pròpia i les disposa com índexs invertibles, que denomina DARWINs.

Es tracta d'una fórmula de copytrading en la qual els gestors o traders venen el seu coneixement i són recompensats en funció dels beneficis que obtinguin, sense necessitat de regular-se per compte propi i protegint la seva propietat intel·lectual. Aquests gestors, els segueixen inversors que poden comprar els índexs DARWINs que triïn, accedint amb liquiditat immediata a l'estratègia oferta, sense correlació amb els mercats tradicionals.

"Darwinex és la solució a un problema que cregui Internet, que facilita que tothom pugui gestionar actius quan fins aleshores és una activitat que només ho feien 20 bancs. Per què només aprofitaré aquest esforç que he fet per moure bé els meus diners, amb els meus propis diners? Allà es crea el concepte de gestor i, si ho faig bé per a d'altres, el treball que em costa és el mateix i puc cobrar per això. Però la infraestructura regulatòria no estava muntada per poder fer les coses així", explica Juan Colón a ON ECONOMIA.

És llavors quan busquen solucions i s'adonen que de forma tradicional és impossible i busquen en algunes de les plataformes online que existeixen en l'actualitat, però van veure pegues i es van llançar a crear el seu propi sistema. El 2013 es converteixen també en gestora, per a "ser la contrapartida de l'inversor final i alliberar el trader d'haver de ser dins del perímetre regulat". Un any més tard, es converteixen en el seu propi broker.

130 milions en actius sota gestió

És així com, a través d'aquestes tres potes, han aconseguit tenir 130 milions en actius sota gestió, prop de 200.000 usuaris que operen des de més de 60 països a la Unió Europea, Àsia i Llatinoamèrica i entorn de 6.000 clients actius. "Actualment, tenim el 40% dels clients a Espanya i el 60% fora. Estem concentrant la base d'ingressos en llocs on no puguem tenir gaires riscos, evitant mercats controvertits que puguin tenir relació amb el blanqueig de capitals," assenyala el confundador.

Si bé els seus començaments es van centrar al Regne Unit, on van obtenir el permís de la FCA (el regulador britànic) el 2014, des de juliol de l'any passat Darwinex pot operar a Espanya després de rebre el permís de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El model és complex, però l'empresa vol consolidar la seva estratègia d'atracció de talent per continuar escalant i captant els millors gestors.

Per a això, la fintech els dona el 15% de la participació d'èxit (guanys) que hagin obtingut a través dels seus índexs o DARWINs. Segons el cofundador, el millor trader de la plataforma és a prop dels 20 milions d'euros sota gestió i en un any normal pot guanyar entre 400.000 i 500.000 euros a l'any sense fer una altra cosa per operar. "El gestor només cobra si guanya. Es diu Darwinex per això, donem una oportunitat a totes les formes de vida, però només prevalen les aptes".

Els inversors poden comprar aquests índexs, encara que no sabran realment les posicions on estan dipositant la seva capital. "Un gestor bo mai no compartirà les seves posicions, perquè si no un seguidor pot copiar-lo i revendre-les. L'inversor pot saber en tot moment com val els seus diners, però sense conèixer les posicions amb les quals treballa. És l'única forma que el bon gestor coure per èxit i nosaltres volem ser el lloc on els millors traders venguin la seva propietat intel·lectual i el seu talent", assegura Colom.

La gestió del risc com a plataforma regulada

En aquest sentit, des de Darwinex destaquen com una de les seves principals ensenyes. "Operem de forma independent del gestor en defensa de l'interès de l'usuari. Si el trader, per alguna raó, comença a operar amb una sèrie de paràmetres que poden suposar a l'inversor més risc del qual està disposat a acceptar, nosaltres intervenim de forma independent. L'inversor s'ha de fiar perquè el contracte el té amb Darwinex i tindrà la garantia que som una empresa regulada".

Quant a les comissions, el CEO de Darwinex explica que només cobren als inversors la quantitat per cobrir despeses amb els seus proveïdors de brokeraje. "Volem que la rendibilitat que obtinguin els inversors sigui prou alta perquè els volums d'actius sota gestió creixin i ens permetin créixer per l'altre costat. Així aconseguim més rendibilitat, més actius i que els diners que es paguen al gestor pugin", indica.

Entre els següents objectius de la companyia hi ha el de reduir les friccions que hi pugui haver perquè gestors es puguin connectar, passant a ser multiplataforma, ampliar els actius amb què operar (actualment tenen accions americanes, futurs i divises) i millorar la funcionalitat de l'aplicació.

La fintech ha realitzat diverses rondes de finançament i ha aixecat un total de 9 milions d'euros al llarg dels últims anys. Actualment, no es plantegen continuar obtenint finançament d'inversors externs i ja estan registrant beneficis operatius. Bona part dels ingressos, que van pel camí dels 7 milions d'euros, els estan reinvertint en el desenvolupament de la seva pròpia tecnologia i en el creixement de l'equip en altres mercats.