El mexicà David Martínez, que és segon inversor més gran del Banc Sabadell després de BlackRock, seria favorable a l''opa hostil' llançada pel BBVA la setmana passada, segons publica aquest divendres Bloomberg. Cal recordar que el president del banc basc, Carlos Torres, ja va avançar que havia mantingut contactes amb accionistes rellevants de l'entitat i estaven interessats en l'oferta, per la qual cosa el misteri quedaria resolt.
Aquesta afirmació per part de Torres, va fer el Sabadell fins i tot denunciés el BBVA davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per vulnerar la llei d'opes. En concret, per donar més informació als analistes i periodistes que al fullet on va anunciar l'opa. El banc que presideix Josep Oliu indica que aquesta informació no està incorporada a l'anunci, de manera que “vulnera” l'article 32.1 del Reial decret 1066/2007, del 27 de juliol.
El suport de Martínez a l'oferta de BBVA podria arrossegar més accionistes que donin el seu vistiplau, segons Bloomberg. No obstant això, el consell d'administració del Sabadell (al qual pertany) va rebutjar la fusió que el BBVA va plantejar al banc català (abans de llançar una opa hostil) per "infravalorar significativament el projecte del Banc Sabadell i les seves perspectives de creixement com a entitat independent". De manera que la major part del consell, hi estaria en contra.
Martínez, membre del consell d'administració del Sabadell, té el 3,495% del capital social del banc, una mica menys que el fons inversor nord-americà BlackRock, que controla un altre 3,657%. El multimilionari mexicà és, per tant, el primer accionista individual del Sabadell i és conseller des de fa una dècada, motiu pel qual té molt a dir en aquest conflicte bancari.
David Martínez Guzmán (Monterrey, 1957) va aterrar al banc de Josep Oliu el setembre de 2013, en companyia del financer colombià –però resident en Miami- Jaime Gilinski, quan van subscriure una ampliació de capital de 600 milions d'euros. El colombià va marxar tres anys després, però el mexicà es va quedar i, en aquests moments, és una de les peces clau de la partida.
Fins ara, Martínez Guzmán gairebé havia passat desapercebut per a la premsa espanyola, encara que no ha pogut evitar alguns titulars. Per exemple, a finals de 2021, la Comissió Nacional del Mercat de Valors el va multar amb 300.000 euros per "incomplir amb el deure d'informació" de la seva participació en el Sabadell. En realitat, aquesta sanció no deixa de ser una anècdota sense rellevància.
En canvi, la premsa nord-americana, així com les autoritats d'aquest país, han prestat molta més atenció al mexicà des que va comprar deute sobirà de Veneçuela. No és que sigui un amic de Nicolás Maduro, sinó que va veure una oportunitat en la reestructuració del deute estatal veneçolà, amb bons porqueria, de la mateixa forma que anteriorment es va fer d'or amb el deute de l'Argentina a partir de la dècada dels noranta. Precisament, aquest és l'origen de la seva fortuna.
Se sap que viu a cavall de Londres i Nova York i que viatja sovint a Buenos Aires. Posseeix un luxós dúplex a l'àtic del Time Warner Center, un gratacel de Manhattan, pel qual va pagar 42 milions de dòlars el 2003. Té una important col·lecció d'art de la que s'ha dit que inclou –si bé ell ho nega a través dels seus advocats– un Jackson Pollock de 140 milions de dòlars. No concedeix entrevistes i aquesta recalcitrant discreció augmenta la seva aura de misteri.