Els accionistes minoritaris de Grifols estan molt pendents de la posició que prengui la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) respecte a les acusacions de Gotham City Research sobre manipulació de comptes. Tant des dels Estats Units com des d'Espanya, diferents bufets d'advocats estan estudiant el cas per a probables denúncies a la companyia de la família Grífols. No obstant això, abans d'actuar esperaran que el regulador es pronunciï, després d'analitzar la informació que Grifols ha de facilitar-li encara.
El daltabaix borsari de l'empresa d'hemoderivats ha perjudicat la reputació de l'empresa, la seva capitalització al mercat i inversors minoritaris que van apostar, en el seu dia per Grifols, esperant obtenir beneficis amb la revalorització dels seus títols. És per això que estudien demandar la companyia, el consell d'administració i fins i tot l'auditor (KPMG) si la informació de l'informe del fons d'inversió que acusa Grifols d'ocultar part del seu deute per reduir "artificialment" el seu palanquejament és correcta.
A Espanya, l'associació d'accionistes minoritaris Aemec estudia el cas, representada pel despatx d'advocats Cremades & Calvo Sotelo, ja que el seu president i fundador (Javier Cremades) és, a la vegada, el secretari general d'Aemec. L'associació està analitzant les possibles accions legals a emprendre en cas que la companyia catalana hagi comès irregularitats en la comptabilitat.
Responsabilitat civil o penal
"Estem esperant a veure què diu la CNMV sobre el tema de les vinculacions de societats, perquè ens sembla una qüestió delicada. També volem assegurar-nos amb exactitud sobre què ha passat amb la comptabilitat", expliquen fonts d'Aemec a ON ECONOMIA.
En aquest sentit, les infraccions de Grifols podrien ser tant de caràcter civil com a penal, des d'enviar informació incorrecta al mercat que hagi pogut produir danys als inversors, fins a delictes d'estafa si s'ha tractat d'enganyar amb l'entramat societari i les operacions entre hòldings controlats per la família propietària de la mateixa empresa.
Si és només un tema d'informacions comptables incorrectes, "seríem davant de responsabilitats civils per no reflectir la imatge fidel de la societat i oferir una solvència i uns resultats que no són adequats", destaquen les mateixes fonts. En aquest cas, Grifols es podria enfrontar a indemnitzacions pel dany causat a inversors pel descens de la cotització.
Si bé als Estats Units els processos per agrupar inversors en demandes col·lectives són més normals, en territori espanyol aquesta manera de procedir no existeix, per la qual cosa cada inversor hauria d'actuar pel seu compte. En qualsevol cas, des d'Aemec no iniciaran cap acció legal fins que no tinguin més informació.
La CNMV encara no ha rebut la informació requerida
La setmana passada, el conseller delegat de Grifols, Thomas Glanzmann, va assegurar, en una conferència telefònica amb inversors, que la CNMV havia requerit informació a la companyia per analitzar el cas. D'aquesta manera, el regulador donava 10 dies feiners a la farmacèutica catalana per enviar-li tota la documentació, per la qual cosa la companyia té fins dimecres vinent, 24 de gener, per lliurar la informació requerida.
Entre aquestes dades es troba la comptabilitat dels comptes assenyalats per Gotham al seu informe, les operacions entorn de les companyies BPC Plasma i Haema i les societats vinculades a la família fundadora de Grifols. La principal assenyalada pel fons oportunista és Scranton Enterprises, un opac hòlding amb seu als Països Baixos, que compta entre les seves files amb almenys tres membres de la família Grífols, que en controla un 20%, segons va assegurar Glanzmann davant dels inversors.
Fonts de la CNMV asseguren a aquest mitjà que encara no han rebut la informació sol·licitada a l'empresa. Per la seva banda, des de la farmacèutica no han volgut fer comentaris sobre la qüestió, ni pel que fa al lliurament d'informació al regulador borsari, ni a les possibles demandes d'accionistes a qui s'enfronten.
Grifols no aixeca cap en borsa
Mentrestant, Grifols, que té previst presentar resultats el 29 de febrer vinent, continua perdent valor al mercat. Malgrat els desmentiments, els aclariments davant d'analistes i l'anunci que demandaria Gotham per fer-la caure en borsa sense un altre motiu que el d'enriquir-se a la costa seva, la companyia continua dessagnant-se.
La setmana negra provocada per l'informe del baixista li ha reportat una pèrdua del 38% a la cotitzada de l'IBEX 35, que, lluny de recuperar-se, ha augmentat la caiguda en els últims dies. Va començar la nova setmana amb lleus repunts que no arribaven a l'1%, però dimecres ha tornat a caure un 4%, fins a situar-se en els 8,6 euros per acció, a diferència dels 14,24 euros amb què va tancar l'última sessió abans de l'informe del fons capitanejat per Daniel Yu.
Per la seva part, Gotham va guanyar milions amb l'enfonsament de la farmacèutica, després d'apostar en curt per la seva caiguda el dia abans de publicar l'informe i desfer la seva posició l'endemà. No obstant això, Grifols no s'ha deslliurat encara de la pressió baixista i ara és un altre fons d'inversió, Millenium International Management, qui ha decidit obrir una posició curta sobre l'empresa equivalent al 0,53% de la seva capital.