Demetrio Carceller Arce, president de Damm, ha format els seus quatre fills a la seva imatge i semblança. Com ell, tots s’han titulat a les millors universitats nord-americanes, s’han foguejat en el sector financer o de la consultoria i coneixen de primera mà el negoci de la cervesa. Curiosament, tots quatre han fet estades de formació, d’uns mesos durant els estius, en un gran grup cerveser, però només el petit la va fer a Damm perquè els altres tres germans se’n van anar a la competidora Heineken, a les seves oficines de Londres. Fonts properes a la família indiquen que van aprofitar els estius per conèixer el sector, encara que ho fessin en un grup “amic” com Heineken, si bé cap d’ells treballa ara com ara en el negoci de la cervesa, si més no directament.

L’actual president de Damm va passar per la universitat de Duke (Carolina del Nord) i per grans empreses com Banco Santander i la consultora McKinsey abans d’aterrar a l’empresa familiar. I els seus fills han estat a universitats com les de Harvard, Columbia, San Diego o Brown i a companyies com la banca d’inversió Lazard, la consultora Bain o els gegants tecnològics Google o Microsoft però, amb l’excepció de l’hereu, s’han buscat la vida fora de les empreses controlades pel seu pare.

Demetrio Carceller Arce i Paloma Fernández-Cid, la seva esposa, tenen quatre fills: Demetrio, Paloma, Natalia i Ignacio. El gran, Demetrio Carceller Fernández-Cid, de 30 anys, va fer estades de formació a la cervesera Heineken, la petroliera BP (un altre dels sectors amb interessos familiars) i la banca Lazard abans de treballar durant sis anys com a soci i directiu del fons d’inversió Altamar CAM Partners. El desembre passat també va sortir de l’organització del World Padel Tour (WPT), que durant una dècada va ser el campionat mundial de pàdel fins que, l’any passat, el xeic qatarià Nasser Al-Khelaifi, president de l’equip de futbol del Paris Saint-Germain (PSG), va comprar els drets d’aquesta competició.

Demetrio Carceller Fernández-Cid, l'hereu del president de Damm, s'oblida del negoci del pàdel per centrar-se en els fons d'inversió

L’estiu passat, Damm va vendre la participació majoritària de l’empresa barcelonina SetPoint Events, organitzadora del circuït professional de pàdel de la WTP, al fons Qatar Sports Investments, que és el propietari del PSG. Fins aleshores, coexistien dos circuïts internacionals de pàdel, un controlat per Damm (WPT) i l’altre pel xeic Nasser Al-Khelaifi (Premier Padel), que s’han unificat amb aquest últim nom.

Segons el seu perfil de Linkedin, el primogènit dels Carceller, va sortir fa poc de WPT si bé aquesta no ha estat la seva única aventura empresarial en el camp dels esports. Va ser cofundador de Zuacom, un equip de futbol de la tercera regional de Madrid en el qual els seus seguidors ho decidien tot, des de qui era l’entrenador, l’alineació, els fitxatges o els canvis durant el partit. Una idea revolucionària però que no va funcionar. Zuacom va desaparèixer fa tres anys.

En l’actualitat, el jove Demetrio Carceller, el quart de la nissaga amb aquest nom, continua en el món del private equity y com a conseller de la SICAV Renta Insular Canaria, en la qual els Carceller tenen com a socis minoritaris a representants d’altres famílies –Figueras-Dotti, Biosca, Recasens o Ribas– que també estan en els orígens de DISA, el grup petrolier i energètic amb seu a les Canàries que presideix Demetrio Carceller Arce. Precisament, Disa és el buc insígnia de les diverses branques dels Carceller mitjançant la qual controlen les participacions en altres empreses. Per exemple, a Damm, posseeixen el 49% del capital mitjançant la societat neerlandesa Seegrund BV (16,3%) i Disa (33%), si bé s’ha de tenir en compte que no tenen la totalitat de les participacions d’aquesta última.

Els altres tres germans Carceller Fernández-Cid treballen per a grans companyies. Paloma està des de fa més de tres anys en l’àrea de màrqueting de Procter & Gamble, on s’ocupa de les marques d’higiene femenina Evax, Tampax i Ausonia, segons els seus comptes en xarxes socials. Amb anterioritat va fer estades a Heineken, Naturgy, Microsoft i Google. La seva germana Natàlia és analista de la consultora Kearney, però anteriorment també va fer estades a Google, Heineken i Coca-Cola. I el petit, Ignacio, compagina estudis amb una posició d’analista a Lazard. Aquest últim sí que va treballar un estiu a l’àrea de màrqueting de Damm des de Barcelona. Com el seu pare, s’ha format al madrileny Colegio Universitario de Estudios Financieros (CUNEF) abans de completar estudis als Estats Units, a Harvard, per on també va passar Natàlia.

La nissaga dels Demetrio

Al capdavant d’aquesta nissaga empresarial sempre hi ha hagut un Demetrio. El primer va ser Demetrio Carceller Segura, ministre d’indústria i Comerç en els primers anys del franquisme (1940-1945), nascut el 1894 en una família pagesa de Las Parras de Castellote (Terol) que, quan tenia sis anys, va anar a viure a Terrassa. El pare va trobar feina de bidell a l’Escola Industrial, creada per Alfons Sala, comte d’Ègara, que els va ajudar. De jove, Demetrio va entrar en el sector petrolier com a químic a la refinadora de lubricants Sabadell Henry, però aviat va saltar de directiu al monopoli de Campsa, més endavant estaria en la fundació de Cepsa i, encara en els anys trenta, a Canàries, crearia Disa. En el llibre Els que manen (Saldonar, 2022), els periodistes Miquel Macià i Pep Martí apunten que el fundador de la nissaga ja era una “figura important” abans de la Guerra Civil, però després encara ho va ser més.

Temps després de sortir del govern, el 1950 va crear el Banco Comercial Transatlántico, amb seu a Barcelona, que el seu fill, Demetrio Carceller Coll, que va morir el 29 de setembre de l’any passat, va vendre a Deutsche Bank en la dècada dels vuitanta. Carceller Coll va tenir cinc fills: Demetrio, José, Lourdes, María i Carmen Carceller Arce. Són la tercera generació i la que controla ara un empori empresarial amb més de 10.000 treballadors.

Demetrio Carceller Arce, de la tercera generació, és l’actual president de Disa, Damm i de la cadena de sandvitxeries Rodilla, així com vicepresident de Sacyr  i de l’arrossera Ebro Foods. La família és propietària o participa en el capital de moltes altres empreses, com el fabricant de batuts de xocolata Cacaolat, del qual en tenen el 100% des que el 2021 en van comprar la meitat a Cobega, presidida per Sol Daurella. També posseeixen destacades participacions en companyies de l’IBEX, energètiques... interessos immobiliaris i finques rústiques.  En el rànquing de vedats de caça del diari El Mundo, ocupen la posició 16 amb prop de 13.000 hectàrees a Andalusia i Extremadura, lluny de Juan Abelló (en primer lloc) però prop de la Casa d’Alba (a la dotzena).

Entre la tercera generació familiar també destaca María Carceller Arce. Després de 20 anys treballant per a grans multinacionals com Pepsico o McDonald's, el seu germà Demetrio li va demanar, el 2012, que agafés més responsabilitats en el grup familiar coincidint amb la compra de la cadena Rodilla, de la qual n’és la seva consellera delegada. Forma part dels consells d'administració de les principals societats del grup i està molt ficada en les àrees tecnològiques. Presideix Nennisiwok, un laboratori d'intel·ligència artificial amb seu a Barcelona especialitzat en el rastreig de productes, que va adquirir Damm fa uns mesos.

Si bé a la família Carceller se la identifica amb la cervesera Dammels seus orígens empresarials estan a la canària Disa, propietària de petroliers, d’una cadena de 700 benzineres i que està creixent en el sector de les renovables.