Treballadors d'Ericsson denuncien edatisme en l'empresa sueca de telecomunicacions que opera a Espanya. El Sindicat de Treballadors de Comunicacions (STC) alerta que la major part dels acomiadaments que es van produir el 2023 van ser d'empleats de 48 anys o més, mentre que les noves incorporacions a la plantilla van ser majoritàriament perfils joves. Una dinàmica que els treballadors veuen amb preocupació, després dels diferents expedients de regulació d'ocupació (ERO) executats en els anys anteriors per l'empresa que dirigeix Andrés Vicente a Espanya.
Un informe del sindicat al qual ha tingut accés ON ECONOMIA xifra en 58 el nombre d'empleats que van ser acomiadats per Ericsson a Espanya el 2023, dels quals un 70,6% tenien 48 anys o més. La situació és similar com més avança l'edat dels treballadors. "Si es pren com a edat de referència 50 anys, l'edat més freqüent de la població d'Ericsson a començaments de 2023, el percentatge d'acomiadats durant 2023 amb edat superior o igual a 50 anys és 55,17%", explica STC.
Les dades de l'anàlisi reflecteixen que el segment d'acomiadats majors de 60 anys representa el 8,62%, mentre que la seva població a Ericsson era només del 0,6% de la plantilla a començaments de 2023. Així mateix, es produeixen acomiadaments amb edats properes a la jubilació, fins i tot amb 64 i 67 anys, segons apunta STC.
A Barcelona, l'any passat Ericsson va prescindir de 6 persones, 5 d'elles per acomiadament objectiu i una altra per acomiadament disciplinari, segons fonts sindicals consultades. També hi va haver 9 sortides voluntàries per dimissió o excedències, davant 4 noves contractacions. La plantilla de la tecnològica sueca al territori barceloní és de 96 empleats en l'actualitat.
"Veiem a més que la plantilla no es jubila a Ericsson España, ja que, com s'observa en la distribució de població, no hi ha pràcticament treballadors en edats pròximes a la jubilació", s'extreu de l'informe. STC assegura que el 2023 ha estat un any marcat per "acomiadaments objectius individuals", malgrat que la companyia va publicar unes dades econòmiques financeres solvents l'any 2022.
Les noves contractacions d'Ericsson es concentren en perfils joves
Ericsson va tancar l'exercici amb un benefici net de 21,43 milions d'euros, un 65% més que els guanys registrats el 2021 (12,93 milions) i també va impulsar la seva facturació un 2,32%, fins als 505,9 milions d'euros. D'altra banda, el marge operatiu va ser del 4%, superior al 3,43% de l'any anterior, i l'empresa va repartir 21,4 milions en dividends entre els seus accionistes, un 86% més que el 2021. Uns comptes que STC considera “excel·lents”.
Si bona part dels acomiadaments executats representen la població dins de l'empresa de més edat, els empleats que Ericsson està contractant s'emmarquen en l'extrem contrari. L'anàlisi de les noves contractacions reflecteix un total de 84 incorporacions el 2023, sent la majoria de les noves incorporacions d'edats compreses entre els 23 i 50 anys (91,67%), estant concentrades entre els 23 i 43 anys (73,81%).
D'altra banda, a partir dels 50 anys "les contractacions són puntuals", afegeix l'informe. El saldo de força laboral continua sent negatiu, ja que als 58 acomiadaments de l'empresa sueca de telecomunicacions l'any anterior, se sumen 64 baixes de diferents tipus, sent el total de baixes reportat el 2023 de 122 treballadors.
"Considerem que l'esforç de recol·locar treballadors no és suficient, amb un pla de recol·locacions negociat, estimem en STC, que el nombre d'acomiadaments disminuiria de forma considerable. No compartim l'opinió de la direcció d'Ericsson España, quan afirma que els acomiadaments no se centren en els treballadors de més edat, si revisem les estadístiques, les dades que revelen són diferents", recalca el sindicat.
"Cada 3 mesos s'aprima la plantilla amb acomiadaments"
Si bé posen el focus en l'any passat, els acomiadaments ja fa molt temps que es produeixen. "En les últimes dècades, l'empresa ha executat nombrosos processos d'acomiadament col·lectiu (ERO) i en cada procés les condicions de sortida s'han anat deteriorant en relació amb els anteriors", explica el sindicat. En aquest sentit, destaca la dinàmica seguida per l'empresa "a partir de la reforma laboral de 2012 i especialment a Ericsson España, l'ERO executat l'any 2017, que es va significar per ser un abans i un després."
D'aquesta manera, l'organització denuncia que des de l'esmentat any Ericsson "sembla que canvia d'estratègia i cada tres mesos comença a aprimar la plantilla amb acomiadaments individuals objectius i traspassos a través de successions d'empresa". Una cosa que considera una manera de desprendre's de persones treballadores amb un cost econòmic molt menor.
D'altra banda, l'organització adverteix també d'un nombre important de persones que estan deixant la companyia de forma voluntària. "Segons la nostra opinió, troben condicions laborals més estables fora d'Ericsson, un clima menys estressant i millors polítiques de gestió d'ocupació", expliquen des de STC.
En aquesta línia, expliquen que analitzant el nombre d'empleats que marxen pel seu propi peu a la recerca d'una millor vida laboral, juntament amb el nombre de contractacions de joves, els acomiadaments que està fent l'empresa "podrien evitar-se totalment" i no hi ha cap justificació que els empari.
"A STC hem fet nombroses crides a la direcció de recursos humans per dialogar, analitzar els números i buscar alternatives a l'alt volum d'acomiadaments executats, sense que fins ara aquesta crida hagi estat fructífera. Ericsson només s'asseu a negociar, quan és per imperatiu legal," conclou el sindicat.